Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra vargar skjutna under licensjakten i Lövsjöreviret

/

UPPDATERAD - På lördagen startade licensjakten på varg i Lövsjöreviret. Vid 13-tiden sköts den första, en varghanne i södra delen av reviret.
Under söndagsförmiddagen sköts ytterligare tre vargar. Totalt får högst åtta vargar skjutas.

Annons

Förvaltningsrätten i Falun beslutade tidigare att stoppa licensjakten, men kammarrätten i Sundsvall ändrade det beslutet.

Enligt kammarrätten hade det inte framkommit något i överklagandet av licensjakten som visat att "vargstammen skulle minska eller understiga gynnsam bevarandestatus vid genomförd jakt".

Därför kunde jakten starta som planerat på lördagsmorgonen. Vid 13-tiden sköts den första vargen, en hanne, i södra delen av Lövsjöreviret, sydväst om Sunnansjö i Ludvika kommun.

På söndagsförmiddagen sköts ytterligare tre vargar i reviret.

– Vår personal ska besiktiga dem, väga och ta prover. Sedan skickas kropparna till Statens Veterinärmedicinska anstalt och efter det skickas skeletten till Naturhistoriska riksmuseet, förklarar Jonas Bergman vid naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

Spårare hade på förmiddagen gått på färska spår efter fyra vargar . Plötsligt kom det tre älgar upp i området där passkyttarna satt. Strax därefter dök två av vargarna upp hos en av passkyttarna som fällde två vargar med.

Bara några minuter senare sköt en annan passkytt en varg. Samtliga tre vargar sköts i ett skogsområde mellan Abborberg, Gänsen och Norhyttan.

När de skjutna vargarna dragits fram till en skogsbilväg kom länsstyrelsens naturbevakare Bert Eriksson Jan Tisak och Fredrik Persols på plats för att besikta de tre vargarna,

Det är en stor mängd prover som görs på varje varg bland annat för att bestämma släktskap, sjukdomar och det allmänna hälsoläget i stammen.

Vargjakten pågår tills högst åtta vargar i reviret är skjutna eller längst till 15 februari. Länsstyrelsen kan dock besluta att avbryta den tidigare.

– Ja, om vi bedömer att det till exempel bara finns sex vargar i området och de är skjutna, säger Jonas Bergman.

Men även kammarrätten kan besluta om tidigare jaktstopp efter att samtliga parter har fått yttra sig igen.

– Det har varit många turer i det här, så jag tror att det är ett prioriterat ärende som vi nog får ett slutligt avgörande på tidigare än den 15 februari, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen Dalarna.

* * *

Ännu på tisdagsförmiddagen hade ingen ytterligare varg fällts i Dalarna. Däremot sköts en varg på tisdagen i Gävleborgs län. Totalt är nu alltså fem av totalt 46 vargar i hela landet skjutna.

Enligt uppgift ska vargen i Gävleborg vara skjuten i trakterna av Ockelbo - i det så kallade Åmotreviret.

Läs också: Olika vargbeslut i kammarrätterna.

Mer läsning