Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra vårdcentraler i fara

Annons

- Det är fortfarande arbetsmaterial och några beslut är inte tagna. Men jag kan säga att förslagen till stora delar är politiskt förankrade hos majoriteten, säger landstingsråd Sören Bertilsson, s.

Det har under en längre tid diskuterats besparingar inom primärvården, och den politiska majoriteten har tidigare haft som möjligt sparförslag att minska antalet vårdcentraler. Men ett konkret förslag har saknats.

Men när företrädare för driftstyrelsen i går besökte planeringsutskottet för att redovisa tänkbara åtgärder för att sänka kostnaderna med 80 miljoner nästa år var de konkreta förslagen, som ska behandlas vid nästa veckas driftstyrelse, bland annat dessa:

Minska antalet vårdcentraler i Falun från fem till tre.

Gylle vårdcentral i Borlänge läggs ned.

En vårdcentral i Ludvika läggs ner eller slås samman.

- Det här handlar inte bara om att lägga ned vårdcentraler, det handlar också om att hitta andra arbetsformer. Tanken är att distriktsläkarna ska få ett områdes-ansvar i större utsträckning, vilket minskar vikten av att vara knuten till en viss vårdcentral, säger Bertilsson.

En annan stor del i sparförslaget innebär en kraftig minskning av antalet stafettläkare. Tidigare har man talat om en minskning med 40 procent. Nu talar man snarare om minst 40 procent.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons