Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra riskerar åtal för brott mot lotterilagen

Annons

I slutet av 2002 satsade tusentals personer i Dalarna 4000 kronor vardera i pyramidspelet Prosper Club. Lotteriinspektionen polisanmälde verksamheten. Polis och åklagare beslutade att inleda en förundersökning. Flera husrannsakningar genomfördes under våren 2003.

-Nu har jag avslutat förundersökningen och håller på att sammanställa ett förundersökningsprotokoll. Sedan ska åklagare ta ställning till åtal. Vi hoppas att fyra personer i Dalarna åtalas för brott mot lotterilagen, säger polisens utredare Leif Svensk.

-Tanken var att protokollet skulle vara klart för beslut till midsommar. Nu blir det nog till hösten som åklagaren kan förväntas komma med ett åtal, säger han.

De fyra huvudmisstänkta i Dalarna kommer från Rättvik, Mora och Orsa. Kvartetten misstänks ha hanterat minst fyra till fem miljoner kronor i verksamheten.

-I ett första skede åtalades fyra personer vid Hudiksvalls tingsrätt. De fälldes villkorligt med dagsböter på 10000 kronor vardera. En av huvudpersonerna fick också ett års fängelse, då på grund av att hon som socialarbetare lånat pengar av bidragstagare. Det är överklagat.

-Det som ändå kanske svider mest för dem är att de gemensamt dömdes att betala två miljoner kronor till privatpersoner som känner sig lurade, säger Svensk.

Polisen tror på fällande domar även i Dalarna.

-Lotterilagen höll i Hudik. Vi tror att den håller även i Dalarna, säger Svensk.

Polisen tror att mellan 4000 och 5000 personer i Dalarna satsade pengar i Prosper club under 2002 och 2003. De flesta berörda och drabbade finns i Siljansbygden. De som polisen vill ställa till svars var huvudpersoner i verksamheten.

-Vi har medvetet siktat in oss på huvudpersonerna i Hälsingland och Dalarna. När vi inledde våra undersökningar var problemen störst i Hälsingland och Dalarna. Sedan dök det upp över hela landet, säger Svensk.

Prosper club kollapsade när polisen inledde sina undersökningar.

-Denna typ av verksamhet finns fortfarande, men har blivit annorlunda. De som försöker sig på sådan verksamhet har bytt strategi och använder andra komponenter, som exempelvis aktier.

-Tanken när vi drog i gång detta var att testa lotterilagen. De domar vi har fått gör att polisen lättare och i ett tidigare skede kan slå till mot pyramidspelen, säger Leif Svensk.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons