Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra nya friskolor

Annons

Borlänge kan få fyra nya friskolor 2006.
En grundskola och tre gymnasier.

Att Centrumskolan ska starta som fristående gymnasium 2006 är redan klart. Skolverket har gett tillstånd och kommunen överklagar inte beslutet.

Är det bra med friskolor?

Utöver detta kan Borlänge få ytterligare tre friskolor nästa år. Två gymnasieskolor och en grundskola. Ansökningarna ligger hos Skolverket för behandling.

De aktuella skolorna är:
?Seborskolan. Skolan, som är tänkt att drivas som enskild firma, ska rymma årskurserna 1-9. Avsikten är att starta i augusti 2006. I planerna talas om 22 elever från starten. Fullt utbyggd 90 elever. Ett tiotal familjer har förhandsanmält intresse. Aktuell lokal är en äldre, nedlagd skola. Skolan ska styras av ett råd, som utses i val.
?Helix Gymnasiet. Avsikten är att starta höstterminen 2006.
?Immanuelsgymnasiet. Bakom denna ansökan står stiftelsen Immanuel som tidigare driver den enda fristående grundskolan i Borlänge. Avsikten är att starta samhällsvetenskapliga- och naturvetenskapliga programmen.

Redan tidigare har Centrumskolan fått klartecken från Skolverket, ett fristående gymnasium. Även här är det samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen som ska starta. Centrumskolan kunde ha startat redan till hösten, men valde av olika skäl att vänta till nästa år.
Barn- och skolnämndens ordförande Mariann Nordlöf, s, är inte glad åt de nya friskoleansökningarna:
– Principiellt är jag emot friskolor. Det är ingen hemlighet.

Kommunen kommer så småningom att få yttra sig över ansökningarna. Vid tidigare tillfällen har den politiska majoriteten i Borlänge sagt nej. Det har inte hjälpt. Immanuelskolan är igång och Centrumskolan startar 2006.
– Vi i kommunerna har inte så mycket att säga till om, konstaterar Mariann Nordlöf.
Med stor sannolikhet säger Borlänge nej till friskolor även i framtiden:
– I det läge vi har nu med minskande elevantal i grundskolan blir det ytterligare en fördyring med en friskola till. När man startar en friskola tar man inte en hel klass från en annan skola.
Nordlöf menar att kommunen ändå står kvar med kostnader för lokaler och personal. Plus att man även ska betala till friskolor. Hon anser att Skolverket borde ta större hänsyn till detta.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons