Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra nya backar på Lugnet

Annons

- Det här betyder att vi kan fortsätta satsningen på ungdomar, säger Göran Andersson, ungdomsansvarig i Holmens IF.

De nya hoppbackarna ska rymmas mellan den stora hoppbacken och den slalombacke som finns på Lugnet. I den bygglovsansökan som lämnats in finns förutom backarna också en ny lift och ett nytt domartorn. Målet för arkitekten Kurt Evan Sonehag har varit att placera backarna på ett sätt som inte ska störa den befintliga miljön.

- Det är möjligt att bygga så att slalombacken blir kvar. Den är en viktig del av Lugnet, säger Kurt Evan Sonehag.

Den högsta backen blir 55 meter, att jämföras stora backens 115 meter, den minsta blir tio meter. Ungdomar upp till 15 år är de som främst kommer att träna i anläggningen. De fyra nya träningsbackarna får tillsammans med övriga byggnader kosta 5,9 miljoner kronor. Det är investeringspengar som kommunen lånar och betalar av under en trettioårsperiod.

- Den här satsningen har vi långtidsplanerat eftersom vi vetat om att backarna på Kvarnberget är dåliga. Nu får Holmens IF all sin verksamhet samlad, säger Lars Runsvik, chef för Fritid Falun.

Backhopparna i Holmens IF har under flera år använt Kvarnbergets backar trots att anläggningen är gammal och osäker i jämförelse med moderna backar. Föreningen får nu bidra med ideella krafter för att bygget ska bli av.

- Vi kommer att hjälpa till att flytta bort jord och grus, ta bort träd och andra markarbeten. Sen har vi material på Kvarnberget som vi kan ta med till de nya backarna, säger Göran Andersson.

Hoppbackarna på Kvarnberget ska rivas så snart den nya anläggningen på Lugnet är klar, enligt planerna blir detta till vintern 2006. Politiska diskussioner har funnits om att marken på Kvarnberget ska användas till bostäder, i dag finns ett beslut som säger att marken ska användas till ett vägbygge.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons