Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra miljoner kostade branden

Annons

- Brandskadan minskade vår kapacitet med 20 procent. Men tack vare att personalen ställde upp och jobbade fler helgskift så lyckades vi ända klara leveranserna. Vi behövde aldrig ta till reservplanen, som gick ut på att köpa in sågad vara från något annat sågverk, säger vd Olle Larsson.

Den 7 januari inträffade branden. Det hade blivit kortslutning i en stor elmotor som driver ett av kantverken. En eldkvast slog ut ur motorn, fick snabbt fäste i damm och spån och tände på bjälklaget. Skador blev ganska omfattande i bjälklag och i personalutrymmena.

- Men det som störde driften så länge var att datakablar i såglinjen brann sönder. Specialkablar, som det tog två månader att få fram. Under den tiden var vår produktionskapacitet minskad med 20 procent, men det löste sig utan några större problem tack vare att personalen ställde upp solidariskt, säger Larsson.

Sågverket i Fiskarheden har expanderat kraftigt under senare år och är ett av de 25 största sågverken i landet, ett av de allra största i inlandet.

- En del menar att vi har ett svårt geografiskt läge här i inlandet. Men jag tycker att vi har ett bra läge, nära den fina råvara som finns i Dalarna och norra Värmland. En dröm vore att någon hakade på och satsade på ytterligare förädling av det fina virke vi sågar. Det skulle kunna finnas förutsättningar, säger Olle Larsson.

Sedan den nya såglinjen togs i drift för tre år sedan har sågverket ökat personalstyrkan från 60 till 75 man. På samma tid har råvaruförbrukningen fördubblats. En fullastad timmerbil rullar in till sågen varje timme året runt. Varje dag sågas cirka 10 000 stockar.

Inom ett år räknar sågverksledningen med att ytterligare 8-10 man kommer att anställas inom produktionen. I systerföretaget Sälen Timber räknar man med en liknande expansion, 8-10 nya jobb inom de närmaste åren. Ungdomar som satsar på en träutbildning kan nog räkna med jobb i hembygden framöver.

Sågverket omsatte förra året 344 miljoner kronor och gjorde en vinst på 19 miljoner kronor, ett lysande resultat för ett sågverk. Under de senaste tre åren har cirka 140 miljoner kronor investerats i sågen.

Av produktionen går 80 procent på export. Danmark är den största marknaden. Men på kundlistan finns också England, Italien, Spanien, Ungern, Japan, Algeriet och Marocko. Det sistnämnda landet är faktiskt den näst största exportmarknaden för sågen i Fiskarheden.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons