Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra får vargdödade i Täktsbergs fäbodar

Annons

- Jag kom dit av en händelse och hjälpte till att avliva fyra får med sönderbitna strupar, berättar Räv Per Andersson, Torsmo.

Täktsbergs fäbodar ligger en halvmil öster om Kruppa, mot Rättviks rå. När Räv Per Andersson kom dit träffade en han liten flicka som först upptäckt de skadade fåren.

- Hon hade besökt sin morfar när hon fick se en bagge som stod och lutade sig mot ett träd. Baggen hade försökt ta sig hem till fähuset men inte orkat, berättar Räv Per.

- När jag kom dit hade baggen lagt sig ner. Han hade fått strupen sönderbiten och delar av den hängde utanför pälsen. Det var inget annat att göra än att avliva baggen och ytterligare tre får.

Räv Per kontaktade länsstyrelsens besiktningsman Hans-Erik "Hanse" Hansson, som på plats konstaterade att det varit varg som orsakat skadorna.

- Det råder inget tvivel om att det är varg som angripit fåren. Skadorna är typiska för ett varg-angrepp, säger Hanse Hansson.

Ägare till fåren i Täktsberg är fäbodbrukaren Leif Kratz, Övre Utby i Rättvik. Han har haft ett 20-tal får på vallen för att hålla markerna öppna.

- Vad jag förstår skulle han börja att ta hem fåren efter angreppet, säger Hanse Hansson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons