Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra års fängelse för dödsmisshandeln

Annons

Rättegången hölls för två veckor sedan. Ett flertal vittnen hördes om händelserna i Borlänge centrum sent på kvällen den 23 maj. Det var då som Jonas Johannesson, 32 år, misshandlades till döds i korsningen Borganäsvägen-Stationsgatan. Samtidigt blev hans bäste vän nedslagen och ögonvittne till dådet.

Efter en dryg månad greps en man som misstänkt för dödsmisshandeln. En 22-åring från Borlänge, med ett kriminellt förflutet. Det har sedan den aktuella kvällen stått klart att han hade sällskap av ytterligare en person. Vem det var har han konsekvent vägrat att berätta. För sin egen och sin familjs säkerhet.

- Men det var inte jag som slog Jonas Johannesson. Därför ber jag rätten att inte döma mig för någonting någon annan ha gjort, vädjade han när slutpläderingarna hölls i målet.

Att det efter huvudförhandlingen inte var utrett vem av gärningsmännen som gjorde vad, bad chefsåklagare Christel Anderberg rätten att bortse ifrån. Hon menade att 22-åringen, trots spretande vittnesuppgifter, skulle dömas för mord.

Så blev det inte.

Falu tingsrätt, som meddelade dom i målet i går, skriver så här:

"Utredningen visar att Jonas Johannesson avlidit till följd av inre blödningar i skallen, orsakade av de skador som han ådragit sig i huvudet vid fallet mot gatan, sannolikt i kombination med skador som inträffat till följd av sparkar mot huvudet."

Tingsrätten anser att händelseförloppet endast delvis kunnat klarläggas. Berättelserna pekar i olika riktningar och det finns luckor.

Rätten anser dock att det är utrett att det var två män som angrep Jonas och hans vän, och att en av dessa angripare är den åtalade. Men eftersom det inte finns några samstämmiga vittnesuppgifter om att 22-åringen var den som slog ner och sparkade Johannesson, och eftersom 22-åringen inte heller i övrigt visats ha deltagit i misshandeln av Johannesson med någon form av uppsåt att döda denne, kan åtalet för mord inte vinna bifall.

Rätten anser inte heller att "den åtalade visats ha uppsåtligt agerat på sådant sätt att han gjort sig skyldig till någon form av medhjälp till mord".

Rätten anser istället att 22-åringen gjort sig skyldig till misshandel, grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Straffet för det blev fyra års fängelse.

Mannen ska även betala dryga skadestånd till offrets två barn, bäste vän och före detta sambo.

Eventuella överklaganden av domen ska vara inlämnade till tingsrätten senast den 19 augusti.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons