Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra äkta spelmän på väg till USA

Annons

Med över 150 låttitlar i bagaget ska de delta i den stora folkmusikfestivalen i Minneapolis, Minnesota.

I programmet är de presenterade som "Äkta spelmän", dessa fyra som gärna spelar tillsammans, men som inte har något gemensamt namn.

- Silverminkarna, skojar Kungs Levi.

- Vi hette Leksand five ett tag, men nu är vi ju bara fyra, fyller Saras Göte i.

- Vi har inget namn, det behövs inte, slår Alm Nils fast.

Namn eller inte, de fyra spelmännen är huvudattraktioner när American swedish institute ordnar denna tredje Midwinter folkmusik fest. Inbjudan kom redan i somras och intresset för svensk folkmusik blir allt större.

- Ett tag var det irländsk folkmusik för hela slanten, men nu är det svenska toner som gäller, berättar Lasse Jobs.

Förutom de konserter som de fyra kommer att ge så innebär resan också en möjlighet att lära framförallt ungdomarna att spela låtar från Leksand och Rättvik.

- De har ett spelamanslag som är jätteduktiga, berömmer Lasse Jobs. Sedan ska det också bli roligt att träffa Roy Cummelin igen. Han är en riktig Leksandfantast!

Men det är inte bara ungdomarna i Amerika som får möjlighet att lära sig ett och annat.

- Vi får också en chans att höra hur man spelade här i Leksand och Rättvik förr i tiden. Precis som svenskättlingarna i USA ofta har ett ålderdomligt sätt att uttrycka sig i tal, så är det samma sak med musiken. Här i Sverige har låtarna influerats i takt med att tiden har gått. Där borta soelar man precis som det lät en gång i tiden, säger Alm Nils Ersson.

Över 150 låttitlar finns med på det första utkastet till låtlista. Överst står, än så länge, Leksands skänklåt. Mycket hinner ändras innan det är dags för Lars Jobs, Kungs Levi Nilsson, Alm Nils Ersson och Saras Göte Alfredsson att stämma fiolerna over there.

Men helt säker är att det blir ett folkmusikalist möte av högsta klass när de äkta spelmännen från Leksand stämmer upp tillsammans med spelmännen i Minneapolis.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons