Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyr i ässjan igen

Annons

Den gamla smedjan är från 1700-talet och tillhörde en gång en arrendatorgård till Britsarvets bergsmansgård. Den stod i hörnet av Britsarvsvägen och Jesper Svedbergs väg.

När den tidigare ägaren till gården avled testamenterades den till missionsförsamlingen i Falun. Den sålde i sin tur fastigheten, men inte smedjan, till ett byggföretag. Smedjan skänktes i stället till Aspeboda hembygdsförening och skulle flyttas till hembygdsgården Fläskkällaren.

Men flytten fick skjutas upp då en person ville att den skulle byggnadsminnesförklaras och stå kvar där den var. Efter diverse funderande kom dock länsantikvarien Ulf Löfwall fram till att själva gården var så förfallen och förvanskad att den förlorat sitt kulturvärde. Därmed var det fritt fram att flytta bort smedjan.

Och det skedde år 2001. Då transporterades smedjan i ett stycke till Aspeboda. Det gamla teglet i ässjan fick också följa med liksom en mängd av gamla verktyg som fanns kvar.

Sedan dess har den varsamt renoverats och i lördags var det åter dags att låta luften i den gamla pusten sätta fyr på ässjans kol. På plats fanns smederna Lotta Olsson och Erik Leidevall för att demonstrera. Lotta erkände sig lite ringrostig men det var inte Erik.

- Han är mästersmedernas mästersmed, skrockade hembygdsföreningens ordförande Sven Haglöf.

Inte då, menade Erik. Men nog har han erfarenhet så det räcker. Hans far hade bondsmedja i Östanvik och när Erik var tolv år fick han efter skolan hjälpa till och dra pusten.

- Och sedan började jag hamra. 1934 flyttade familjen till Borlänge där fadern startade en smidesverkstad. Den tog sedan Erik över och drev till 1995 då han var 74 år. I dag är han 85 år och hamrar fortfarande på när tillfälle gives.

- Ja, jag måste ju ha något att göra, säger han.

Och många var intresserade av att titta på. Speciellt inbjudna till invigningen var de två kusinbarnen till de förra ägarna, Karin Hjärpe och Ingvar Dahlström. Och de var mycket nöjda med smedjans nya liv.

- Det är jätteroligt att den är i bruk igen, säger Karin.

Och i bruk kommer den att vara, försäkrade Sven Haglöf som inte vill se den som ett rent museiföremål. Den som vill hobbysmida ska kunna göra det på gynnsamma villkor och det finns intresse för smideskurser. Sven Haglöf hoppas också mycket på det goda samarbete föreningen har med Aspebodaskolan ska ge frukt för smedjans del.

- Vi skulle glädjas om vi på något vis kunde ge eleverna möjlighet att upptäcka smidet och dess möjligheter, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons