Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynd på auktion i Sågen

Annons

- Asta var NTO:are hela livet, berättar auktionisten Malte Eriksson.

Asta Olsson och hennes man hade hand om telefonväxeln och de drev också ett kafé långt tillbaka i tiden, då Sågen var en riktigt livaktig by. Asta som var änka avled för några år sedan. Arvingarna, en systerdotter i Tyskland och en annan släkting i Karlskoga tog hand om huset och några möbler, allt annat skänkte de till byn genom NTO.

Nils-Erik Jansson höll upp de saker som auktionerades ut, förutsatt att de inte var för tunga som till exempel ett stort smidesskruvstycke, och Malte var snabb att slå med klubban.

- Vi går mot vinter konstaterade Malte och klubbade en liten kälke för 130 kronor. Han fick sedan 100 kronor för en bunt skidor, varav åtminstone ett par gått Vasaloppet.

Då Nils Erik pekade på en stor gammal mangel förklarade Malte att de skulle sälja en sedelpress. Ingen verkade vara spekulant så han bjöd själv 20 kronor och kunde därmed klubba mangeln åt sig själv.

Tre runda trästockar såldes för 700 kronor. Åtminstone en av dem såg ut att vara mazurträ och köparen konstaterade att det var ämnen till många knivskaft.

Älgar är sällsynta i Danmark och dansken John som hyr en sommarstuga vid Närsen passade på att ropa in två fällhorn för 250 kronor.

- Det var inte för dyrt, de blir fina souvenirer, tyckte han.

Strax före pausen ramlade en dam ihop. En läkare på plats konstaterade att hon behövde få sjukhusvård snabbt så en ambulans kallades dit för att hämta henne.

- Den händelsen lade lite sordin på stämningen och det blev lite lugnare efter pausen, konstaterade Malte.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons