Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylla och misshandel

Annons

Redan under Falukalasets första dag, förra onsdagen, var det betydligt stökigare än under en vanlig lördag. Sex poliser arbetade samtidigt i Falun, och de fick fullt upp.

- Det var tänkt att vi skulle gå runt på stan men det hade vi inte tid med. På kvällen var det många misshandelsfall. Vi fick åka på än det ena än det andra, det var betydligt mer än en vanlig lördag, säger Eva Holmgren, som jobbade från klockan 18 på onsdagskvällen till klockan fyra på torsdag morgon.

Några pauser i det tiotimmarspasset var inte att tänka på. Larm om skadegörelse och bråk tog all tid.

- Det var mycket ungdoms-fylleri som inte var kopplat till öltältet. Man önskar att man hade tid för varje individ, men det finns ingen sportslig chans. Vi fick prioritera att försöka hålla någorlunda ordning i stället.

Eva och hennes kollega hann, om än med mycket snabba kast, åka på det mesta de skulle under onsdagen. De utryckningspoliser som jobbade under fredag och lördag hade desto mer att göra, och fick hjälp från länsförstärkningsgruppen.

Redan vid halv tio på lördagskvällen inträffade det första misshandelsfallet. En 18-årig kille attackerades oprovocerat av några personer på Östra Hamngatan. Han slogs blodig och förlorade medvetandet. Ingen har ännu gripits för dådet.

Ännu under måndagen kom fler anmälningar om misshandelsfall och andra brott in till polisen eftersom det under helgen inte fanns tid att ta emot alla anmälningar.

Några poliser som tidningen talat med tycker att arrangörerna av Falukalaset visade bristande känsla för proportioner när de ville att lagens långa arm skulle sätta dit de rosförsäljare som gick runt på stan. Polisen har än i dag inte rett ut rättsläget för rosförsäljarna. Och tycker framförallt att man hade mer akuta saker att ägna sig åt under helgen.

- Ja, de la alldeles för mycket fokus på rosbiten med tanke på hur det såg ut på stan, säger Eva Holmgren.

Hon framhåller att det är ungdomsfylleriet som måste stävjas.

- Man undrar ju lite vad högstadieungdomar gör ensamma på stan på kvällarna. Att föräldrar släpper ner dem utan vuxet sällskap.

Blir du förvånad över att det är så?

- Egentligen inte, det är väl så samhället ser ut i dag. Vuxna lever i sin värld och ungdomar i sin. Jag vet inte när vi tappade kontakten.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons