Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fy Reinfeldt, säger vi i fi

Annons

Det är ett slag mot livslångt lärande. Det är ett slag mot den politiska viljan att folkbildningen bidrar till utveckling och bevarande av medborgarskap. Feministiskt initiativs mål - parallellt med ett parlamentariskt initiativ - är en ökad folkbildning i syfte att fler ska omfattas av upplevt medborgarskap, kunskap och aktivt ansvar för samhället.

Att vilja delta som aktiv medborgare förutsätter en upplevelse av både gemenskap och faktisk möjlighet att utveckla tankar. Detta gör människor på många olika sätt. Folkbildningens olika verksamhetsformer (kurser och cirklar) tillfredsställer dessa behov och blir en viktig mötesarena för många människor.

Reinfeldt har mage att påstå att cirklar i matlagning, akvarellmålning och foto handlar om utövande av en hobby. Med det visar Reinfeldt några uppfattningar. För det första en oförståelse av att människor i en studiecirkel lär sig något - både om hälsa och om ett hantverk. Båda områdena är viktiga för ett fullödigt liv. Reinfeldt anser tydligen att det livslånga lärandet endast ska vara direkt användbart av en arbetsgivare.

Reinfeldt avslöjar en okunskap om folkbildningens roll som en viktig kulturbärare. Folkbildningen lär ut olika kulturformer, folkbildningens deltagare skapar kultur och folkbildningen är en utbildningsplats för såväl blivande konstnärer som för människor med uttrycksbehov i sitt lokalsamhälle.

Anslaget till folkbildningen måste vara anpassat till folkbildningens verksamheter, inklusive att alla ska ha råd och möjlighet att delta. Men det har tydligen moderatledaren inte förstått. Eller så har han förstått men inte tyckt om det han har förstått. En minskning av anslaget till studieförbund innebär att all kulturverksamhet försvinner. För folkhögskolorna innebär en minskning att cirka 17 folkhögskolor ska försvinna alternativt att all kortkursverksamhet ska bort, det vill säga den verksamhet som vänder sig till yrkesverksamma med behov av samhällsinriktade kurser.

I slutbetänkandet av statens utredning av folkbildningen "Folkbildning i brytningstid" finns många intressanta iakttagelser om folkbildning i relation till demokratin. Man konstaterar att folkbildningen når många, inte minst därför att man inte ställer krav på bakgrund eller tidigare kompetens. Devisen - folkbildning för alla - är central som Sveriges modell för ett både formellt och informellt lärande i EU:s utbildningsvision. Studiecirklarna i Sverige samlar årligen två miljoner deltagare.

Folkbildningens organisationer har en stor utmaning framöver. Att öka antalet mötesplatser. Att se till att människor växer tillsammans. För feministiskt initiativ är folkbildningens uppgift att värna om demokratin en av de viktigaste.

I höst är det val. Folkbildningsfrågan är redan i debattens centrum inför den stundande folkbildningspropositionen. Feministiskt initiativ står på folkbildningens sida. Folkbildningen behöver mer pengar inte mindre.

Moderaterna sviker folkbildningen. Det krävs svar från Alliansens övriga partier. Hur ser de på folkbildningen?

GUDRUN SCHYMAN GUDRUN SCHYMAN ÄR RIKSDAGSLEDAMOT OCH TALESPERSON FÖR FEMINISTISKT INITIATIV (FI).

Mer läsning

Annons