Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskjakten startar

Annons

- Svårigheten för oss ligger oftast i att visa att folk har haft uppsåt, att de medvetet lurat till sig pengar, säger Ann-Charlotte Ädling, som utsetts till kontaktåklagare mot försäkringskassan.

De 14 utredningarna som nu granskas lades alla ned under förra året. Men det misstänkta fusket kan ha inträffat tidigare.

Vanligast är att fallen handlar om bedrägeri med föräldraförsäkringen. Men även sjukpenning, bostadstillägg till pensionärer, bostadsbidrag och underhållsstöd finns med bland de 14 utredningarna.

Syftet med granskningen, som är ett samarbete mellan åklagarmyndigheten och försäkringskassan, är att hitta förklaringar till att så många bedrägeriutredningar läggs ned. På sikt är förstås tanken att göra det svårare att fuska.

- Det är möjligt att vi kommer fram till att rutinerna måste ändras, säger Ann-Charlotte Ädling.

En del fall går dock hela vägen till åtal. För några veckor sedan åtalades en kvinna i Krylbo för bedrägeri efter att ha fått både arbetslöshetsersättning och föräldrapenning under en period.

I ett annat aktuellt åtal misstänks ett par för att ha fuskat med underhållstöd och bostadsbidrag. Försäkringskassan fick en anonym anmälan om att paret inte bodde på skilda håll, som de uppgett i sina bidragsansökningar.

- Vi utredde och kom fram till att det skulle göras en polisanmälan, säger Lena Ersson, jurist på försäkringskassan i Dalarna.

Anonyma anmälningar i sådana fall är inte ovanliga och har också ökat över hela landet under de senaste åren. På riksnivå beräknar försäkringskassan att ungefär var fjärde sådan anmälan leder till en polisanmälan.

- Det är också vanligt att handläggarna själva upptäcker att det är något som inte stämmer, säger Lena Ersson.

Hur försäkringskassan går vidare med misstankarna skiftar från fall till fall.

- Handlar det om sjukpenning eller tillfällig föräldraförsäkring, kan man ta kontakt med arbetsgivaren eller dagis. Är det en fråga om var någon bor, kan man kolla med folkbokföringen, med hyresvärdar och posten, säger Lena Ersson.

- Vi gör också hembesök, men det är inte där man börjar, fortsätter hon.

På några håll i landet har försäkringskassan utsett speciella utredare. Några sådana finns inte i Dalarna, utan det är handläggarna som sköter utredningar om misstänkt bedrägeri.

Den som fått för stora bidrag får först och främst ett återkrav.

Även i år har försäkringskassan i Dalarna polisanmält att antal fall av misstänkt bedrägeri.

Ingen vet vad fusket kostar, men på riksnivå misstänker man att det handlar om miljardbelopp.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons