Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusket nästan obefintligt

Annons

Christer Gruhs och tidningen har bestämt sig. Fusket med sjukförsäkringen är omfattande. Att sedan alla undersökningar visar att fusket är om inte obefintligt så minimalt bryr sig inte Christer Gruhs och tidningen om. Sanningen spelar ingen roll. Allmänna opinionen kräver att fusket är omfattande. Hur ska man annars kunna angripa sjukförsäkringen?

Försäkringskassan hakar på och anställer 300 personer som ska jaga fuskare. Så om ni ser skumma figurer i sommar som ligger med kikare i buskarna så är det inte fågelskådare eller pedofiler utan försäkringskassans spioner.

Hur gör fru Svensson som är långtidssjukskriven när hon lagar mat? Hon har rätt att laga mat till sig själv och sina barn men lägger hon i några potatisar till i kastrullen så att hennes man också får mat gör hon sig skyldig till ett brott. Hon fuskar med sjukförsäkringen. Kanske putsar hon fönster eller planterar blommor. Då har hon en restarbetsförmåga och ska arbeta.

Varför satsar inte regeringen sina pengar på att jaga fuskare där de finns? Företagares fusk med momsen till exempel. 100 procent av företagarna fuskar med momsen. Tror inte ens det finns något undantag som bekräftar regeln.

Men att fuska med skatten har alltid setts som en sport av borgerligheten. Fuska med sjukskrivning däremot visar hur förslappade människor blir med en sosseregering.

Svar: Det vore intressant att få ta del av "Argus" utredning som visar att fusket kring sjukförsäkringen är närmast obefintligt, medan företagarna är hundraprocentiga fuskare med momsen.

Samhällets sätt att hantera sjukskrivningsfrågan tyder i alla fall på att utredningen, om den föreligger, aldrig lyckats få någon trovärdighet.
Christer Gruhs, politisk redaktör

ARGUS

POLITISK REDAKTÖR

Mer läsning

Annons