Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskande företagare och änglalika bidragstagare?

Annons

I paneldebatten på SVT med unga valdeltagare och våra partiledare så talade man om att det finns många dåliga arbetsgivare. Nu senast i socialdemokraternas valmanifest lovar man ta bort undantaget i turordningsreglerna för småföretag. Trots att det är i de små företagen sjukfrånvaron är lägst.

Varför är det så? Är alla anställda oskyldiga vid tvister? Behövs inte ökade insatser för att stoppa fusket inom vårt försäkringssystem? Fuskas det enbart bland dem som betalar in pengar till staten? Fuskas det aldrig bland dem som tar emot pengar från staten?

Är det fritt fram att anklaga Sveriges företagare i grupp för att vara fuskare? Ja, så verkar det faktiskt vara.

Problemet är som vi ser det att vid ökade kontroller av företag, blir det enbart de mindre företagen som kommer att jagas, anklagas och åtalas.

Alla som driver företag vet att det inte går att ha kontroll över alla regler som finns inom skattelagstiftningen.

En företagare jag talade med berättade följande:

Efter att betalt in skatt och moms från en verksamhet som omsätter över 15 miljoner per år i över 20 år så gjordes ett misstag. Företaget drog moms från en vara de använder i företaget, men som enligt skattemyndigheten ej är avdragsgill. De fick då bakläxa och betalade tillbaka momspengarna samt en ordentlig straffavgift. Det var väl okej tyckte företagaren trots att de fortfarande anser att den borde anses tillhöra verksamheten.

Men vad händer sedan. De blir inkallade till skattemyndigheten på förhör och behandlas där som kriminella. Rådet från deras revisor och vår organisation i liknande lägen är att aldrig gå till förhör hos skattemyndigheten utan en advokat vid sin sida, vilket de alltså gjorde. I efterhand insåg företagaren att detta var av mycket stor betydelse för utgången.

Är det så vi behandlar våra företagare i Sverige så blir man bekymrad över alla vackra ord som sägs om att vi behöver fler företagare. Är det genom att behandla dem som ett gäng fuskare eller en samling omoraliska personer vi vill öka företagsamheten i Sverige? Är det rätt att bunta ihop företagen i en grupp som opålitliga vilka behöver kontrolleras bättre?

Nej, upp till bevis Persson! Vi behöver hindra fusk och brottsliga handlingar i hela samhället.

KARIN TORNEKLINT

Karin Torneklint, Falun, är regionchef för

Företagarnas Riksorganisation i Dalarna.

Mer läsning

Annons