Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusk ska bekämpas var helst det visar sig

Annons

Svar till en vanlig enkel socialdemokrat:

Självklart håller jag med dig om det oförsvarliga i att individer utnyttjar sina möjligheter att sko sig på andras bekostnad.

Under de senaste åren har vi sett en rad upprörande exempel på hur direktörer utnyttjat sina positioner till att bland annat skaffa lyxiga bostäder till sig och sina anhöriga. Och hur småsparare, anställda och skattebetalare fått stå för kostnaderna genom höjda avgifter, nedskärningar i verksamhet och uteblivna skatteintäkter.

Det är därför viktigt att vi tvingar företagen att rensa upp i sina bonussystem och stärker diskussionen om etik och moral. Här har bland andra näringsminister Pagrotsky tagit initiativ till diskussioner mellan regeringen och arbetsmarknadens parter.

Genom detta arbete hoppas vi komma till rätta med problemen, men det är viktigt att vi bekämpar fusk och ohederlighet var helst den visar sig, för det kan aldrig vara rätt att individer, stora som små, skaffar sig fördelar på någon annans bekostnad.

Pensionärer unnar sig knappast någon överdriven lyx och därigenom kan jag förstå den frustration många känner inför dagens ekonomi. Under året har jag träffat dem, som vid sidan av ilska över direktörer, även menat att det nya pensionssystemet urholkat tillvaron för pensionärerna, men här vill jag försöka bidra med några upplysningar.

Det är faktiskt inte sant, utan istället har det visat sig att det nya pensionssystemet gett bättre utdelning än det gamla (ca 2,4%) och att det dessutom minskat glappet mellan män och kvinnor. Kvinnor får i dag ett bättre utfall än i det gamla systemet.

Vad som däremot är sant är att utfallet inte blivit så högt som vi önskat, men här är det viktigt att komma ihåg att avgörande för pensionssystemet är att vi har en god tillväxt. Det betyder också att i ett läge där den nationella ekonomin tillsammans med de internationella, går på sparlåga, påverkas våra pensionssystem på ett negativt sätt.

Ökad tillväxt är därför högt prioriterat hos oss socialdemokrater och det är därför vi nu samlas till extrakongress den 16-18 april för att diskutera hur vi ska kunna öka tillväxten i landet och därigenom välfärden för den enskilde, så också för pensionärer.

Kurt Kvarnström

riksdagsledamot, s

Mer läsning

Annons