Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furudals bruk sålt

Annons

Försäljningen var nödvändig för att undvika en konkurs, säger stiftelsens ordförande Erik Bergman.

- Förre ägaren Kursinternatet och Språkbruket var en form av garant för att vi skulle klara av våra fordringar. När Kursinternatet gick i konkurs för snart ett år sedan påverkade det även stiftelsen. För att undvika en likvidation, konkurs, blev försäljningen av fastigheterna till de nya ägarna nödvändig, vilket vi ser som en bra lösning, anser Erik Bergman.

- Önskemålet inför framtiden för Furudals Bruk var att en aktör skulle arbeta vidare med verksamheten i sin helhet och att bruket inte skulle delas.

De fastigheter stiftelsen sålt är Kättingsmedjan, Stallet, Kvarnen, Smedjan, Klockhuset och Allaktivitetshuset. I Stallet finns både Ore Hembygdsförenings dräktkammare och Landsbygdsmuseet. Köpare är Svea Viking AB, nya ägare av Furudals Bruks herrgård och Svensk-norsk Kultur- och informationscenter. All-aktivitetshuset med bland annat Veteranmuseet ägs därmed av Svensk-norsk Kultur- och informationscenter.

- När de nya ägarna ville satsa på byggnaderna så var det rimligt att de även äger dem. Stiftelsen har under de senaste åren haft problem med de dyra uppvärmningskostnaderna och representanterna i stiftelsen, Korsnäs AB, Rättviks kommun, Hedlunds Trävaru AB och Furudals Bruks Kursinternat i konkurs motsätter sig inte försäljningen som är genomförd.

- Stiftelsen har fortfarande två eldhus i sin ägo. Styrelsen är överens om försäljningen vilket innebär att fastigheterna är lika tillgängliga för allmänheten som tidigare.

- Målsättningen är också att stiftelsen ska fortsätta vara verksam i framtiden även om vi inte äger fastigheterna, säger Erik Bergman. Vår uppgift blir att verka för museernas fortlevnad i samarbete med de nya ägarna.

Även ordförande för Ore Hembygdsförening, Olaspers Roland Eriksson är nöjd med att hyresavtalet föreningen tidigare hade med stiftelsen övertagits av de nya ägarna i Furudals Bruk.

- Vi har ju vår dräktsamling och Orekammaren i anslutning till Landsbygdsmuseet i Stallet. Stiftelsen fick ju statsbidrag för att bygga upp Landsbygdsmuseet och Orekammaren och det är en lämplig lösning för stunden. Vi har inte pengar att bygga ett eget museum i Norrboda i anslutning till Gammelstan, säger Olaspers Roland Eriksson.

- I vårt hyresavtal står även att Orekammaren ska vara öppen med bemanning, berättar ordförande i Ore Hembygdsförening.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons