Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furudal mister folktandvården

Annons

- De barn som går i skolan i Furudal kommer inte att behöva åka in till Rättvik för kontroll, vi kommer att kunna ta dit en ambulerande tandläkare, berättar Carin Runeson (s) som är ordförande i tandvårdsstyrelsen.

Tandvårdskliniken i Furudal har tidigare varit nedläggningshotad och har under senare tid bara varit öppen en dag varannan vecka. Dessutom har den under flera års tid varit stängd en längre tid under sommaren.

Carin Runeson berättar att det förmodligen kommer att köpas in ytterligare en mobil tandvårdsklinik, förutom den som redan finns i länet.

Den kommer bland annat att kunna köras upp till Furudal när skolbarnen ska genomgå kontroll av sina tänder.

- Utrustningen ryms i exempelvis en Volvo kombi och kan ställas upp i en överbliven skolsal och sedan vara på plats i en eller två veckor för undersökningar, förklarar hon och påpekar att kostnaden för den utrustningen är blygsam.

Tre anställda från folktandvården i Rättvik har bemannat tandvårdskliniken i Furudal när den varit öppen. Dessa kommer att få full arbetstid i Rättvik. Förutom hyresbesparingen menar Carin Runeson att man kan få mer patienttid i Rättvik och därmed större patientintäkter.

- Vi vill samordna verksamheten till större kliniker. Dessutom står vi inför stora investeringar vid tandvårdsklinikerna och det är inte klokt att göra dessa på små kliniker.

Enligt Runeson kommer det inte heller att bli några längre väntetider i Rättvik, detta då personalen som annars skulle åka till Furudal för att arbeta nu arbetar den tiden i Rättvik.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons