Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade diskrimineras

Annons

Hur kommer det sig att det svenska samhället fortfarande, 2004, är så efterblivet? Jag tänker i första hand på personer med olika former av funktionshinder som på grund av den bristfälliga tillgängligheten blir instängda i sina hem. En hög tröskel vid entrén till en butik är som att ställa ut en skylt som säger att "rullstolsburna är inte välkomna"!

Föreställ dig uppståndelsen om det på skylten stod att exempelvis tjocka, mörkhyade eller homosexuella inte skulle få komma in. Då skulle det bli hysteri. Varför blir det inte samma uppståndelse när det gäller diskriminering mot personer med funktionshinder?

Det känns som en självklarhet att samhället ska vara lika öppet för alla människor. Ändå görs ingenting åt problemet med otillgängligheten. En undersökning visade att var tredje invandrare upplevt diskriminering tre gånger eller fler under livet. Åk ut med rullstol en eftermiddag och du kommer säkerligen att minst tio gånger uppleva dig diskriminerad!

Alla vill ha tillgänglighet, men ingen ser till att något händer. Varför? Är det en ekonomisk fråga? En ramp kostar kanske ett par tusenlappar att montera, men det kan resultera i att butiken får tio nya kunder som tidigare inte kunnat ta sig in.

Problemet kanske är att det är estetiskt motbjudande med en ramp. Visst är det fult med en stor, klumpig plåtramp. Men lägger man bara ner lite tid och hjärta, går även det att lösa. Det känns som undanflykter. Jag tror snarare att det handlar om lathet. Du orkar helt enkelt inte bry dig om andra människor än dig själv och de som finns i din närmaste omgivning. Men tänk på att det i morgon kan vara du, eller någon nära anhörig som blir utestängd från samhället. Det kan vara att vilja komma ut som funktionshindrad, som äldre, eller som nybliven förälder med barnvagn.

Vare sig du är butiksägare, byggherre, kommunpolitiker eller medmänniska - se dig omkring, tänk efter och agera!

Jag vill ha ett samhälle där alla människor har samma möjligheter att få sina behov tillfredsställda! Vill inte du?

Jonas Gustavsson

Mer läsning

Annons