Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funkisort förskönas Hopp om ny butik

Annons

Invånarna i Björbo får köpa Konsumfastigheten av Coop Fastigheter.

-Vi är överens om priset, 375 000 kronor, och bygdens hushåll har tecknat sig för drygt 200 andelar i ett framtida fastighetsbolag, berättar Björbo intresseförenings ordförande, Jan Åkerström.

Det var i mitten av oktober som Coop tillkännagav att Björbobutiken skulle läggas ned den 30 november. Jan Åkerström kontaktade omgående Coop och fick ett pris på fastigheten, det bokförda värdet, 700 000 kronor. Björboborna bjöd 375 000.

Sedan dess har parterna förhandlat, samtidigt som intresseföreningen gett alla intresserade möjlighet att teckna sig för andelar i ett eventuellt framtida fastighetsbolag.

Fram till i går hade bygdens 340 hushåll tecknat sig för drygt 200 andelar om vardera 3 000 kronor. Det gör totalt 600 000 kronor, varav minst 100 000 satsas i aktiekapital i det nya fastighetsbolaget.

-Dessutom krävs det en hel del upprustningsarbeten och ett byte av större delen av butiksinredningen. Därför vädjar vi till alla intresserade att besöka Handelsbanken och teckna sig för fler andelar, säger intresseföreningens ordförande.

Så snart parterna granskat och undertecknat kontraktet, ska Björboborna bilda ett fastighetsbolag och utse styrelse. Därefter ska bolaget rusta fastigheten, rekrytera en entreprenör som kan driva butiken och, inte minst, hyra ut övriga lokaler i den 880 kvadratmeter stora byggnaden.

-Nu arbetar vi för att ge en framtida handlare och övriga hyresgäster bästa tänkbara förutsättningar. Men vi är glada över att ha nått så här långt och det har skett med hjälp av den anda och sammanhållning som är unik för Björbo. Vi ska klara av det här, fastslår Jan Åkerström.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons