Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fundias ägare gör oväntad förlust

Annons

Rautaruukkis omsättning sjönk från 2 906 till 2 884 miljoner euro, 26,7 miljarder kronor. Och förlusten var helt oväntad och analytiker hade bedömt att det skulle redovisats en vinst på en halv miljard kronor.

Rautaruukki spår en omsättning på omkring 3 miljarder euro för helåret 2003.

Bolaget räknar också med att kunna förbättra resultatet, tack vare en ökning av den egna stålproduktionen och de personalneddragningar som pågår inom divisionerna Rautaruukki Steel och Metform som ska spara en kvarts miljard kronor.

Efterfrågan på stålprodukter i EU-länderna och USA väntas öka något under 2003 men priserna väntas bli pressade på grund av ökad stålproduktion i världen.

Divisionen Rautaruukki Steel noterar den största resultatförsämringen, 685 miljoner kronor till 85 miljoner kronor i vinst trots att omsättningen bara minskade med 75 miljoner kronor till 12,1 miljarder kronor.

Fundiadivisionen, dit Fundia Special Bar i Smedjebacken hör, går som helhet uselt. Omsättningen ökade med 65 miljoner till 6,7 miljarder kronor.

Fundia Smedjebacken har haft ett rekordår som NLT skrivit om och återkommer till. Alla Fundiadelarna går bra utom den finska delen Fundia Wire som har haft kraftiga produktionsstörningar och drabbades av kraftig prispress på tråd.

Det gör att divisionens förluster som helhet ökade från 40 miljoner kronor 2001 till hela 160 miljoner i förlust för 2002.

Fundiadivisionen ökade leveranserna till 1 688 000 ton jämfört med 1 604 000 ton året dessförinnan.

Rautaruukkigruppens leveranser av så kallade långa produkter minskade med två procent till 1 932 000 ton.

Rautaruukkigruppen tvingades betala 9 procent mer för elen i fjol jämfört med året dessförinnan. Rautaruukki bedömer också att elpriset 2003 kommer att öka.

Fundias skrot blev 8 procent dyrare att köpa in under 2002 jämfört med 2001.

Rautaruukkikoncernen förväntar sig en resultatförbättring inom Fundiadivisionen när omstruktureringsprogrammet som pågår inom finska Fundia Wire avslutats.

Vid årsskiftet hade Rautaruukkigruppen 12 804 anställda.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons