Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fundia omsätter mer per anställd än ABB

Annons

ABB:s vd:ar har vinstbonus och två års fallskärm trots att Svenska ABB går rekorddåligt, men vd Kimmo Väkiparta på Fundia och hans styrelse tar ut 948 000 i lön och ersättningar. Och Väkiparta har bara tolv månadslöner om han får gå.

Fundia i Smedjebacken har 438 anställda och i Boxholm finns ytterligare 243 anställda i mediumvalsverket. De tjänar i genomsnitt 280 000 jämfört med ABB-arna som tjänar 339 000 i genomsnitt.

- Det viktiga i ett stålföretag är inte en hög omsättning och tonnage utan att vi är vinstrika. Det har vi fokus på numera i Fundia, säger Kimmo Väkiparta.

Väkiparta har tidigare av ägaren Rautaruukkis börsreglerna inte kunnat redovisa exakt hur bra fjolåret blev men nu är bokslutet registrerat hos patent och registreringsverket.

- Av samma skäl så kan jag inte ge detaljer om 2003. Första kvartalet var dock på plus och vi fortsätter positivt, berättar Väkiparta som inte får göra bedömningar offentligt om han tror att 2003 ger ny rekordvinst.

- Men jag kan väl säga att vi har problem med ökande skrotpriser och så ligger elpriset för högt. Men trots detta så gör vi vinst och det enda vi kan göra är att producera mer kostnadseffektivt och försöka få bättre betalt, säger Väkiparta som under 2002.

- Energiproblemet delar vi med hela basindustrin och detta måste regeringen lösa långsiktigt.

Stålverkets produktion var i fjol 474 000 ton och i valsverken valsades 432 000 ton stångstål varav 276 000 ton specialstål.

Det omstruktureringsprogram som inleddes i början av 2001 avslutades under våren och har lett till kostnadsbesparingar

BO JOFFER

Mer läsning

Annons