Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fundia ökar vinsten

Annons

Rautaruukki presenterade överraskande sin kvartalsrapport två dagar tidigare än planerat på måndagen. Orsaken var att resultatet klart översteg marknadens förväntningar.

Det är den starka efterfrågan i Kina som också återverkar på Fundiaägaren. Kinas efterfrågan har drivit upp stålpriserna men också råmaterialkonstnaderna för exempelvis skrot.

De globala priserna på stål har ökat med närmare 50 procent sedan i januari 2003. Kina slukar allt stål de kan komma över. Priserna på både järnmalm och skrot har ökat och 50 procent av världens stålproduktion baseras på skrot.

Rautaruukkis Produktionsdivision där Fundia finns har tillverkning i Finland, Holland, Norge och Sverige har förbättrat leveranssäkerheten och har ytterligare förbättrat kapitalutnyttjandet heter det i rapporten.

Utleveranserna av stål ökade till 1 184 000 ton jämfört med 1 154 000 ton första kvartalet 2003.

Rautaruukkis nya organisation och redovisning gör att det inte längre finns några siffror på hur det går för Fundiadelen och därmed Smedjebacken. Fundias produkter säljs till 90 procent av Rautarukkis division Metallprodukter som är bäst i klassen.

Av börsreglerna så är Fundias vd Kimmo Väkiparta tvingad att vara återhållsam om detaljinformation.

- Nya affärsmodellen är sådan att våra kunder har fått bättre information medan lokaltidningarna får mer knapphändig information, säger Väkiparta.

- Vi har haft ett mycket bra första kvartal. Vår produktion går bra, vår efterfrågan är stark, vår leveranssäkerhet fortsätter att utvecklas bra. Nu kan vi inte redovisa rekordexport som våra norska kollegor men vi har haft så bra produktivitetsutveckling att vi i år slagit månadsrekord och annat i Smedjebacken.

- Jag kan inget säga om vår vinst i siffror men den har inte försämrats kan jag säga. Vår utveckling följer Metallproduktsdivisionens utveckling ganska väl, säger vd Väkiparta.

Denna division går och utvecklas bäst inom Rautarukki, en vinstökning från 25 miljoner euro till 63 miljoner euro på en försäljning som ökat med 17 procent till 591 miljoner euro visar kvartalssifffrorna.

Problemet för Produktionsdivisionen är prisutvecklingen på den globala råmaterialsmarknaden. Skrotpristrna har slagit igenom på produktionskostnaderna inom långa produkter som stång, rör, armering och tråd redovisar Rautaruukki.

Andra stigande råmaterialpriser som på zink och el väntas slå igenom på produktionskostnaderna senare i år.

Fundia Wire, Fundias tidigare problemdel i Finland visar nu efter strukturering och avyttring nollresultat och har nu tillfullo intagits i Produktionsdivisionen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons