Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fundia blir spanskt?

Annons

Norska radion NRK påstår nu i en utsändning att de spanska stålkoncernerna Celsa och Arcelor kan tänka sig att bli nya ägare till Fundia Armeringsstål AS i Mo i Rana.

Talesmannen Esko Lukkari hos Fundias ägare Rautaruukki hävdar att det rörde sig om ett missförstånd och misstolkning i årsrapporten om att Fundia ser över framtiden för Fundia Wire i Dalsbruk i Finland.

- Men vi ser kontinuerligt över alternativa organiseringer av Fundidivisionen i koncernen, säger Lukkari till Raana Blad.

Fundia Armeringsstål i Mo i Rana bekräftar att de haft spanjorerna på besök och att företaget Celsa är ett av de företag man utbyter erfarenheter med.

Tidigare har det från tid till annan förekommit spekulationer om att Rautaruukki haft planer på att sälja Fundiadivisionen till italienska Rivagruppen i en större europeisk strukturering av platta och långa produkter tillsammans med SSAB.

Sker inte det kommer ett av bolagen, SSAB eller Rautaruukki, att köpas upp av brittisk-nederländska Corus, spekulerades det år 2000.

Nu är troligen Corus borta ur den spekulationsleken. Stålbolaget Corus skakas av en inre maktstrid där ett ryskt stålintresse försöker köpa sig en maktposition.

Innan Kinas enorma efterfrågan på stål så höll Europas stålindustri på att stöpas om. Arcelor som rankas som världens största stålföretag bildades efter en sammanslagningen av luxemburgska Arbed, franska Usinor och spanska Aceralia och de har pengar efter de stora vinsterna som skördats efter Kinaboomen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons