Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullträff i Långshyttan

Annons

Omkring 70 personer, mestadels barn och ungdomar, var på plats när den nya luftskyttebanan invigdes i Folkets hus källare.

- Vi har känt trycket. Det är därför vi drar igång det här, säger Maud Lilletjernbakken, kassör i Långshyttans ungdomsskytte, som föreningen heter.

Övriga styrelsemedlemmar är Lorenz Jonsson, Katja Kulmala och Inger Rautio.

Före invigningen hade hon sju medlemmar noterade, efter invigningen 26.

- Och det blir garanterat fler, säger hon.

Ordförande Lorenz Jonsson höll ett kort invigningstal:

- Äntligen, vi har försökt komma igång i flera olika lokaler men har av olika skäl tvingats flytta. Nu har vi fått hjälp av Anki och Kalle, säger han.

Lorenz Jonsson syftar på Anki Rooslien och Karl-Erik Holm som ansvarar för Folkets hus. Han menar att luftskyttebana mer än väl tjänar ett syfte.

- Det är inte alla barn och ungdomar som vill spela ishockey, fotboll eller bordtennis.

I källaren finns nu tre skjutbanor för sittande skjutning och en bana med rörligt mål, så kallad running target. För att få skjuta på den senare måste skytten ha nått en ålder av minst 15 år.

Gunilla Gustafsson från Vikbyn, landslagsskytt i running target, berättade lite om sitt skytte och gav goda råd till åhörarna.

Gunilla började med jaktskytte 1983, som 15-åring fällde hon sin första älg och 1996 började hon skjuta på running target.

- Jag har nyligen fått en son, han är tio månader gammal, och jag tänkte lägga av med skyttet ett tag men jag kan inte. Skyttet är så himla roligt, säger hon.

Hon berättar att det svenska landslaget håller världsklass i grenen running target. Särskilt herrarna som finns med bland de absolut bästa skyttarna i världen.

Running target skjuts i två olika moment, långsam och snabb. Vid långsam tar det fem sekunder för tavlan att passera en två meter lång sträcka. I det snabba momentet tar det två och en halv sekund för tavlan att passera motsvarande sträcka.

- Tavlan åker fram och tillbaka 20 gånger för damer och 30 för herrar, man hinner skjuta ett skott varje gång.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons