Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt på RIA - då återstår gatan

Annons

Ingenting hade planerats för de hem-

lösa när RIA stängde i juli. Bosse Hedman är bostadslös och tvingades sova ute i sommar.

- Allt jag äger har jag i den här plastkassen.

Bosse är hjärtsjuk och har förutom rena kläder mediciner i påsen. Han har pension och får ut drygt sex tusen kronor i månaden, summan varierar något beroende på om kronofogden dragit några pengar eller ej.

Bosse skulle kunna ha en bostad men tackade nej till ett erbjudande om ett särskilt kommunalt boende som öppnar den andra september i Domnarvet.

- Det är ingenting för mig. 3 800 kronor i hyra är för dyrt. Dessutom vill jag inte ha myndigheterna hängande över mig, säger Bosse.

Den 25 augusti stänger RIA natthärbärget och då har han inte någonstans att sova. Därför kräver Bosse och andra bostads-

lösa att RIA fortsätter med natthärbärget även i vinter.

- Det finns ju ett stort behov. Varför ska man då stänga?

Problemet med den kommande stängningen av RIA delar han med många olycksbröder i Borlänge. Ingen vet riktigt hur många bostadslösa som finns i Borlänge men siffror mellan 50 och 100 har nämnts.

- Det skulle ha varit bra med en lägenhet. Jag skulle behöva någonstans att bo när det börjar bli kallt. Jag är hjärtsjuk och tycker att jag kunde få någon hjälp.

Vi sitter på en bänk i Borlänge centrum och pratar om att bo på gatan. Välartade Borlängebor strosar förbi oss på gågatan, några tittar lite nyfiket på Bosse och hans plastkasse. Trots att det bara är några meter mellan Bosse och de andra på gågatan är det ljusår mellan deras sätt att leva.

Bosse lever i en värld som är främmande för de flesta förutom de hemlösa själva, socialarbetare och poliser.

- Jag och en kompis sov på golvet i den nya toaletten i centrum. Fyra på morgonen sliter några poliser upp dörren och tar oss till stationen. I sex timmar fick jag sitta inlåst - till vilken nytta?

För Bosse gäller det att hänga med i svängarna när det gäller nattlogi. Konkurrensen är stenhård om varma sovplatser. Vem som helst platsar inte heller i en "sovkvart".

- Han som går där har inte duschat eller bytt underkläder på tre månader. Han får sova för sig själv. Han luktar så illa att inte ens snuten tar honom för fylla. Då får de sanera hela bilen.

Man kan tycka att det så kallade a-laget i centrum står helt utanför samhället. Men så är det inte. Bosse har sitt dagschema som börjar med frukost på RIA innan det är dags att dra ner till centrum och väntan på att systemet ska öppna. Sedan är det dags för lunch.

- Jag har nyss varit och käkat på RIA. Det var köttgryta.

Därefter väntar eftermiddagen och pol-arna i Liljeqvistska parken eller under gångbron till Folkets hus. Platsen är beroende på var de får vara i fred för väktare och eventuella poliser. För att ingen missbrukare ska sitta och supa i lilla parken bredvid turistbyrån har kommunen tagit bort bänkarna.

När eftermiddagen lider mot sitt slut är det dags att försöka få en sovplats hos RIA. Är det fullt återstår gatan och toaletterna i centrum. För mannen som inte duschat på tre månader är det nobben hos RIA.

- Han sover i ett gammalt bilvrak, säger Bosse.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons