Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt på gymnasiet

Annons

Elevantalet är på väg upp i gymnasieskolan. Platserna räcker inte till. Störst är trycket på de yrkesförberedande programmen.

Vid gymnasienämndens sammanträde på onsdagen togs beslut om att fler platser måste fram så att eleverna får den utbildning de har rätt till.

- Det är 62 behöriga elever från Borlänge och Säter som inte har plats på ett nationellt program, säger Åsa Frithiofson.

- Vi måste se till att alla ungdomar får en plats. Det finns lite olika idéer om hur det ska gå till. Det handlar om att utöka antalet platser, det här måste vi jobba med.

Och det brådskar. I juli ska eleverna få de definitiva beskeden om sina platser. Byggprogrammet har 32 platser, här finns 52 reserver, tolv unga från Borlänge-Säter som inte har någon plats på nationellt program. Fordon 51 platser, 32 reserver, åtta utan plats, och så vidare. Så här stora bekymmer har det inte varit tidigare år:

- Det är mer tillspetsat nu, säger Åsa Frithiofson och nämner att Borlänge också ska ha en dialog med Falu kommun som har liknande bekymmer.

På Soltorgsgymnasiet har personalen i en skrivelse pekat på stora klasser och begärt fler platser till hösten. Men Åsa Frithiofson säger att det inte blir så.

Det är på den yrkesförberedande sidan som situationen är mest akut och att det är där kraften nu ska läggas. Däremot ska Soltorgs önskemål finnas med i budgetdiskussionerna framöver.

Hon nämner även att det finns tio lediga naturvetarplatser i Säter. Så utbildning ska det gå att få.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons