Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös i gocartfamiljen

Annons

Gocart är något av motorsportens motsvarighet till orientering. Under säsongen kuskar motorintresserade familjekaravaner mellan tävlingarna i Sverige för att umgås och mäta krafterna.

Just nu pågår Dalacupen i länet. De fem del tävlingarna - med totalt 136 tävlande ungdomar - avgörs i Borlänge, Rättvik och finalorten Hedemora.

En av de deltagande familjerna är släkten Björk från Västerhaninge. Tre söner tävlar. Mamma, pappa och pappas svåger backar upp.

- Under säsongen kuskar vi runt. Det blir cirka 25 tävlingar per sommar. Det är dyrt, men vi satsar all vår semester och fritid på det här. Det gäller att jobba hårt under vintern för att få ihop pengarna. Vi är inga rika människor, säger pappa Johnny, som är bilmekaniker till yrket.

Allt startade för fyra år sedan.

- Vi fick låna en gocart av en kompis. Sedan var vi fast, säger sonen Pontus 10 år.

- Och med min bakgrund som motocross och folkraceförare

hade jag inget emot det. Både

jag och hustrun Marie kommer från motorfamiljer, säger pappa Johnny.

Familjen bor i en husbil. De tre gocart-bilarna transporteras på släp mellan tävlingarna. Vid tävlingarna reser familjen ett stort verkstadstält för att kunna serva bilarna rätt.

- Vi är nästan bara hemma på vintern - på julafton, säger Pontus.

- Men vi gillar det här livet. Det går bra för oss, säger sonen

Fredrik.

Ett traditionellt familjeliv är inte längre något alternativ för familjen Björk.

- Numera, var vi än kommer i Sverige har vi polare att träffa och umgås med. Gocarten har gett oss det kontaktnätet. Vi är ett hund-ratal familjer som kuskar runt och träffas på i princip varje tävling. Ett roligt liv för alla i familjen, säger pappa Johnny.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons