Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med klotter - men få bryr sig

Annons

Men är det någon som bryr sig?

Anders Axelsson, områdeschef vid kommunen, tvivlar.

- Trots att det ser ut som det gör så får jag under ett år på sin höjd ett par telefonsamtal där folk klagar över klottret. Det är lätt att få känslan att folk resignerat, säger han.

Anders Axelsson är den som bestämmer vad som ska göras om det klottrats på och vid gator, i vägtunnlar, på idrottsplatser och badplatser.

1998 beslutade han om klottersaneringar som kostade 13 500 kronor. Året efter ökade summan till 78 000, år 2000 blev summan 119 000, år 2001

48 000 och i fjol 63 000.

- Det handlar inte bara om hur mycket klotter det funnits att ta reda på utan också vilken ambitionsnivå vi haft. Vi hade en hög ambitionsnivå till slutet av 90-talet men sedan har vi släppt lite på det, berättar han.

En orsak till att klottret inte åtgärdas i lika hög grad längre är att klagomålen från allmänheten minskat. En annan att polisen ändå inte har resurser att ta itu med klottrarna.

- När jag senast frågade polisen så framkom det att man har 0,0 procent tjänster avsatta för klotterutredningar, säger Axelsson med en suck.

Dessutom så är det för kommunens folk inte speciellt inspirerande att åse att klottrarna verkar bli fräckare för varje år.

Toaletten vid Skuthamnsbadet i Ludvika hör till klottrarnas verkliga favoritobjekt som ofta blir illa utsatt för skadegörelse i olika former. Främst nattetid men även dagtid.

- Vi hade en målare där och målade om toaletten efter att den ännu en gång klottrats ner. Målaren åkte upp på stan för att köpa mera färg och när han kom tillbaka såg det lika illa ut igen. Klottrarna måste ha suttit där och väntat.

Varje sommar så tvingas kom- munen att upprepade gånger måla om toaletten. Till detta ska läggas skadegörelse på utrustning inne i toaletten. Bland annat brukar toastolar slitas loss och kranar slås sönder.

- När sådant händer gång på gång så tröttnar man ur. Men till våren så ska vi väl återigen försöka öppna toaletten, säger Anders Axelsson.

Regeringen föreslår nu att klottrare ska kunna dömas till hårdare straff. Maxstraffet för skadegörelse ska höjas från ett halvårs fängelse till ett år. Och polisen får rätt att i förebyggande syfte kroppsvisitera presumtiva klottrare i jakten på sprayburkar.

- Även om det blir hårdare straff så är jag väl inte så säker på att klottret minskar. Med tanke på polisens resurser spelar det kanske inte så stor roll om straffet är ett eller tio års fängelse, säger områdeschefen i lätt uppgiven ton.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons