Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt i klassrummen

Annons

Efter år av protester stängdes Järlindsskolan i våras. Från och med i morgon går grundskoleeleverna på Östra skolan.

- Vi har haft tur och lyckats hålla ihop elever och lärare från Järlindsskolan. Jag tror att det har gjort att föräldrarna nu känner sig trygga med flytten, säger Tomas Olsson, chef för Varpans skoldistrikt.

Nu gläds språklärarna på gymnasiet över de nya lokalerna på gamla Järlindsskolan. Med runt 1 200 elever i 56 klasser som trängs i 31 klassrum är fyra nya klassrum på Järlindsskolan välkomna.

Skolan blir nu Lugnetgymnasiets språkcentrum, knappt fem minuters promenad från huvudbyggnaden. Lärarna ser en statushöjning och ett symbolvärde i att få egna lokaler.

Fortfarande pågår flyttbestyr och möblering. Undervisningen i följande ämnen kommer igång någon vecka in på terminen: Franska (76 elever), tyska (80 elever), italienska (58 elever) och latin (17 elever). Spanskan med 150 elever flyttar in nästa läsår. Totalt alltså 231 elever och tolv lärare.

På Järlindsskolan finns gott om grupprum, något språklärarna tidigare lidit brist på. I en tid när intresset för vissa språk minskar är det viktigt med flexibla grupper. På Järlindsskolan kan språklärarna utveckla en pedagogik som går ut på att eleverna får jobba i smågrupper, eller läsa i samma grupp på olika nivåer.

- Vi är ju alla fullständigt övertygade om att svenskar behöver lära sig fler språk än engelska, säger rektorn Anna-Lena Johnson och berättar om EU-anpassade nivåer, samt funderar över språkens fredsfrämjande funktion.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons