Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt hus på 30-årsjubileum

Annons

Intresserade, både anhöriga och de som bär på någon reumatisk sjukdom, informeras och får tillfälle att se hur en ledinjektion går till.

Helge Olsson, Falun, passar på att kontrollera handstyrkan, påhejad av hustru Marianne, som strålar av lycka efter en knäledsoperation.

- Min reumatism började ge sig till känna i början på 1980-talet. Det började i knäna som blev stela och inflammerade. Det blev vatten i dem och jag fick tappa dem tio gånger. Sedan fick jag börja med kortisonspruta och så Salazopurin vilket hjälpte ett tag. Nu tar jag Methotrexate som fungerar mycket bra. Jag kan jag röra mig utan värk, berättar Helge och ger sig raskt tillsammans med Marianne iväg in på Jörgen Lysholms föreläsning.

- Det var Britta Domeij-Nyberg som för trettio år sedan fick igenom att det behövdes en speciell klinik för reumatiska sjukdomar. Britta var chef här från 1974 till 1987. Hon byggde upp en fin klinik och lärde läkarna om de reumatiska sjukdomarna.

- Vi är den enda specialistenheten för patienter med reumatisk sjukdom inom hälso- och sjukvården i Dalarna. Vi servar hela Dalarna, Hälsingland och Gästrikland, ja även en del från Värmland och anses vara en av Sveriges bästa reumatologenheter, säger Jörgen, skruvar på sig och tillägger.

- Det är många som ringer och säger att vi är bäst i landet. En sådan här dag får man skryta som man vill.

- Den största läkningstiden ligger i öppenvården, fortsätter han.

- Förr skulle man vara försiktig vid träning men nu har vi sett att det är bra att träna hårt trots reumatismen.

Ibland skickas även patienterna vidare till Friskis och svettis.

Vad gäller medicinering så är Methotrexate standardmedicinen vid ledgångsreumatism.

- Medicinen är ett cellhämmande medel så vi håller noga koll på patienterna. Det finns nya medel, men de är mycket dyrare. Håller vi oss till de billigare har vi möjlighet att hjälpa flera. Men det finns de som inte blir hjälpa på dem provar vi givetvis den dyrare medicinen. Vi kan se här på datajournaler att patienterna blir bättre och bättre, säger Jörgen och visar på en inflammationskurva.

Kliniken har koll på sina patienter.

- Då vi fick meddelande om att Merck stoppat all försäljning av Vioxx kunde vi på kort tid meddela de 140 patienter som fått medlet och få ersättningsmedel insatt.

- Vi får aldrig glömma vilka vi är till för, fortsätter han och tittar ut över sina patienter.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons