Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt hos Chile-polis efter tumult

Annons

Chile räknade på fredagen till 819 gripna och minst 32 skadade poliser efter demonstrationer i flera städer.

Hundratals stenkastande skolelever blockerade i torsdags trafiken på den största avenyn i huvudstaden Santiago. De krävde bättre kollektivtrafik och ilskan riktades mot en omorganisation av busstrafiken. En buss stacks i brand och flera vandaliserades.

Omkring 4|000 poliser och ett dussin bepansrade fordon placerades ut. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Universitetet, mängder av butiker och många kontor stängdes. Det blev kaos i kollektivtrafiken under rusningstid.

På sina håll ska protesterna sedan ha avlösts av en plundringsvåg.

Biträdande inrikesminister Felipe Harboe uppgav på fredagen att tillståndet var allvarligt för en polis som blivit skjuten _ oklart av vem _ under försök att hejda plundring av en stormarknad.

Enligt Harboe är merparten av de gripna under demonstrationerna minderåriga.

I maj förra året gick närmare 700|000 studenter ut på gatorna och krävde bättre skolor, lägre priser i kollektivtrafiken och utbildningsreformer.

Den senaste protesten skedde på en dag som grupper på vänsterkanten brukar uppmärksamma som "unga stridandes dag"; syftet är att hedra två unga bröder som 1985 dödades av polisen under protester mot Augusto Pinochets diktatur.

I torsdags lämnade domaren som utreder mordet på Eduardo och Rafael Vergara in mordåtal mot en fortfarande aktiv polis samt tre pensionerade. En advokat som företräder en av poliserna hävdade att dessa agerat i självförsvar.

TT

Mer läsning

Annons