Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullständigt logiskt att all logik saknas

Annons

Beskedet från i början av veckan att Sveriges Television för första gången stängs ute från ett stort internationellt mästerskap föreföll förvåna vissa. För mig känns det däremot fullständigt logiskt. Det bekräftar den brist på logik som vi tittare upplever finns när det gäller den stora tv-kolossens bruk - eller missbruk - av våra licenspengar.

Fri television? I alla fall garanterat fotbollsfri television. SVT har i dag inte rättigheter att visa någon enda match i någon enda serie, möjligen svensk division 2-fotboll undantagen.

Att stora evenemang, som EM i fotboll, kostar stora pengar är ingen nyhet precis. Det är inte heller någon nyhet att dessa lockar den riktigt stora tv-publiken, fullt jämförbar med både Melodifestivalen och Kalle Anka. Fotbolls-EM 2004, precis som VM i somras, tillhörde SVT:s mest sedda program med fler än tre miljoner tittare hör väl inte hit.

Det känns viktigare att använda licenspengarna på exempelvis stark lördagsunderhållning som Bingo Royal. Eller dessa fascinerande, fast av en till antalet närmast obefintlig publik sedda, temakvällarna.

Den om Fidel Castro för en vecka sedan fick ju sällsynt god marknadsföring tack vare den massiva och befogade kritiken. Men tittare? Glöm det...

Om jag läste rätt i MMS-statistiken hamnade det av temakvällens mest sedda inslag på plats 31 bland förra lördagens program i svenskspråkiga kanaler.

Men det är kanske så det ska vara: Stora licenspengar ska gå till program för ett fåtal. Är publiken stor kan det ju kallas kommersiellt och då får de reklamfinansierade kanalerna ta över...

När nya kulturministern tillträdde, hon som hade betalt sin licens i god ordning, kom ju också signaler om att låta de kommersiella kanalerna ta över de största sportevenemangen. En tillfällighet troligen, men steget från hennes ord till aktuell handling känns inte långt.

Regimskiftet med ministrar och andra potentater som betalade och som inte betalade sin licens gav för en kort tid en debatt om public service. Men debatten känns ibland något underlig. Är det en självklarhet att en allmän debatt om public service och en debatt om hur SVT handskas med våra licenspengar med någon slags självklarhet alltid måste vara samma sak?

Den här tv-helgen är ju ett veckoslut i Nobelfestens och rymdens förtecken. Tack vare Christer Fuglesangs förmodade flygfärd har en åter uppstånde fascination för den dramatik rymdfärder alltid inneburit.

Tänk, det är nästan 50 år sedan Lajka svävade runt jorden, drygt 45 år sedan Jurij Gagarin blev första människan i rymden och 37 år sedan Neil Armstrongs månvandring.

Det är i stort sett bara Arne Thoréns röst från USA och Sven Wallmarks från Härnösand som saknas för att nu skulle vara då.

Jag måste erkänna att jag har svårt att inte ryckas med i nyfikenheten på om Discovery ska kunna lyfta eller inte och i så fall när.

Det är i alla fall mycket mer spännande än både Nobelfest, faddergala och midvinterkryss.

Nästan lika spännande som Peter Jidhes oftast helt oväntade frågor...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons