Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullspäckat schema på Grangärdebygdens vecka

Annons

På lördag startar veckan med Norrbodagen där det blir bakluckeloppis vid Folkets hus. Där blir det också musik, utställning och tipspromenad. Hantverkare kommer dessutom att visa och sälja diverse alster.

Vid Hembygdsgården i Sunnansjö blir det livat på lördagskvällen med spelmansstämma som har 30-årsjubileum.

Kvällen till ära är inga mindre än Dalapolisens spelmän inbjudna att stå för underhållning. Det blir både allspel och uppspel. Dansar gör man antingen på lövad bana eller på logen där det blir polskedans.

Dessutom blir det folkdansuppvisning. Arrangörer är Gran-gärde Spelmanslag. Den som kommer till Hembygdsgården tidigare på eftermiddagen kan få en visning av byggnader och samlingar.

På söndag morgon, den 30 juni, är det fäbodvandring i Långmyra och guidad rundtur i Grangärde kyrkby. Vid middagstid startar Storslättsdagen. Där kan man titta på hantverk, tunnbrödsbakning och njuta av underhållning.

I Laxsjögården hålls museet öppet. Där finns också hantverk och guidade vandringar. På kvällen blir det fest med sommarbuffé och underhållning vid Laxsjöns fritidsby.

Måndagen är Kullens dag. Där blir det bland annat mini-zoo, hölassåkning, loppis och tema-fiske. På kvällen bjuds det musikunderhållning vid Runnbergsgården i Saxdalen.

Den som missade söndagens guidade visning av Grangärde kyrkby har chans att delta i en sådan även på tisdagsförmiddagen. Barnens Grangärdedag hålls också på tisdag. Se separat artikel.

I Västansjö Hytta blir det allsångskväll på tisdagen.

Onsdag den 3 juli är lika med Sunnansjödagen med det traditionella Grållerallyt. Vid Hembygdsgården finns konstutställning, rödfärgskokning, miniskansen, prova-på-smide, historiska vandringar och en massa annat skoj för både stora och små.

På onsdagskvällen körs det fartfyllda Gasenbergsrännet Up-hill vid Åvallen i Nyhammar. Det är fritt att springa eller cykla uppför branten.

Torsdagen därpå är det dags för "Musik i sommarkväll" i Grangärde kyrka. Medverkar gör Ingrid Nordström, Olle Långström och Erik Nordström.

På fredag den 5 juli är det Nyhammarsdagen. På torget kommer det att vara fullt av aktiviteter. Bland annat bjuds det på mc-turer för barnen. På kvällen är det den festliga 60-talsaftonen i Mångdala. Tidigare år har många kommit i tidsenliga kläder, så det är bara att leta i garderoben för den som törs.

På förmiddagen lördag den 6 juli startar ett veteran- och entusiastrally vid Gästis i Gran-gärde. Den som vill har möjlighet att titta på kyrksilvret och textilier i Grangärde kyrka. På kvällen är det trivselkväll i Saxhyttans bystuga. På söndag avslutas Grangärdebygdens vecka med friluftsgudstjänst vid hembygdsgården i Sunnansjö.

Under veckan finns många återkommande arrangemang. Varje dag kommer det exempelvis att göras guidade visningar av Sunnansjö herrgård. I östra flygeln sitter då konstnärerna Ulla Johansson och Maud Mellquist. De visar bland annat ugnsformat glas, handmålat porslin, västkustmotiv på trä, akvareller och acrylmålningar. Båda konstnärerna kommer att arbeta på plats varje dag.

Konst och hantverksutställning blir det även på bland fäbodarna på Morhagen fäbod-hotell och i Västansjö vävstuga. Där är det Sylvia Ingemarsdotter som visar handsytt vadmal och linne alla dagar utom söndag och måndag. I Grangärdegården ställer ett 20-tal konstnärer ut under temat "Längtan". Utställningen kommer att vara öppen varje dag utom måndag.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons