Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt rättegång mot kvinnojourare

Annons

Redan två timmar före rättegångsstarten köade de första kvinnojourrepresentanterna utanför tingsrätten för att stötta de kollegor som står åtalade för att ha hjälpt en kvinna att gömma sina barn.

Redan på torsdag morgon, nästan två timmar före rättegångsstarten, köade de första kvinnojourrepresentanterna utanför tingsrätten i Eksjö för att stötta sina tre kollegor som står åtalade för att ha hjälpt en kvinna att gömma sina barn. De åtalade riskerar fängelsestraff för sin hjälpinsats.

Kvinnan som fick hjälp dömdes tidigare till tio månaders fängelse. Straffsatsen löper från sex månader och upp till fyra år.

Ingen av kvinnorna, tre från jouren samt en tidigare rektor i Tranås, kände sig skyldiga till något brott. De hävdade alla att de inte vetat om att mamman inte hade vårdnaden om barnen, och att hon så småningom också blev efterlyst av polisen.

Kvinnorna bestred också att barnens pappa, som inte fick träffa sin barn på nästan sex år trots att han juridiskt sett hade vårdnaden, skulle kunna få något skadestånd. Han krav ligger på totalt 50|000 kronor, 20|000 från rektorn och 30|000 från de övriga.

En av de åtalades advokater, Anna Björklund, påpekade bland annat att mannen redan fått skadestånd i samband med att mamman dömdes, och att man inte kunde döma två gånger i samma sak.

Rättssalen i Eksjö är fylld till sista plats av kvinnojourmedarbetare, och många fick vända i dörren.

Under den period som kvinnan fick hjälp i Tranås hjälpte jouren också 357 andra kvinnor, dessutom 420 barn.

I samtliga fall har initiativen kommit från de hjälpsökande kvinnorna. Jouren har ingen uppsökande verksamhet, sa advokat Anna Björklund.

Kvinnan har också få hjälp av kyrkan och andra organisationer i Tranås.

TT

Mer läsning

Annons