Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt när bönhuset firade 100 år

Annons

År 1900-1901 inleddes byggnationen av missionshuset i Hälla. Året var 1902 när de första stockvarven lades. Två år senare var det invigning.

Det blev ett högtidligt 100-årsjubileum på sen söndagseftermiddag. Drygt 100 besökare fanns på plats för att bland annat lyssna till Thore Öhrns historik. Thore och Maj Öhrn köpte fastigheten av missionsförsamlingen 1982. Missionshuset var då lager åt företaget Allmogesnickerier. Eftersom Thore var målare och färghandlare blev det i stället platsen för färgburkar. Även en del av hustru Majs antikviteter ställdes dit.

En dag tänkte Thore och Maj att huset var för fint för att användas till lagerlokal.

- Nu ska det bli snyggt och fint igen tänkte de.

Thore Öhrn inledde en totalrenovering invändigt. I dag är interiören i orginalskick, och det är bara att beundras över det magnifika resultatet.

Thore Öhrn berättade om söndagsskole- och ungdomsaktiviteterna i bönhuset på 1920-talet. Hur aktiviteterna började avta på 1940-talet inte minst i samband att många valde att i stället ta bussen in till Leksands kyrka.

Han berättade vidare hur ett militärt skolkompani huserade i byggnaden under kriget. Ett fältlasarett inrättades.

- Här har det till och med gjorts en blindtarmsoperation.

Det blev en intressant historisk tillbakablick. Pastor Rune Andreasson höll i predikan och församlingens sångare sjöng. Berit Bergström svarade för solosång. Festligheterna fortsatte sedan med kaffe och diverse lekamlig spis.

Det blev en värdig fest i tal och ton för en 100-åring som tack vare Thore och Maj Öhrns insatser säkert kommer att leva vidare i minst ett sekel till.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons