Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmatat program på Finnmarksdagen

Annons

Turen fortsatte sedan till Säfsbyn där bakarstugan höll öppet med erbjudande om fika, gammeldags bakning i stenhällsugn och utställning.

På vägen till bakarstugan kunde besökarna stanna för att titta på fotbollsturneringen för barn och ungdomar som anordnades av Säfsnäs Idrotts Förening.

Under eftermiddagen tävlades det i fiske i Fredriksberg. Reglerna var enkla, den som fångade flest fiskar vann.

Vinnaren i vuxenklassen fick upp hela 157 fiskar och segraren i barnklassen lyckades med konststycket att fånga 121 firrar.

Klockan 18.00 var det återsamling för de besökare som valt att cykla runt på Finnmarksdagens evenemang.

Sträckan denna gång, drygt en mil, gick mellan Fredriksberg och Styggenstugan.

Evenemanget inleddes med att Nils Eriksson berättade historien runt Styggenstugan. På sitt blygsamma men mycket underhållande sätt berättade han om den mytomspunna person som under 1800-talets slut levt där.

- Styggen kallades egentligen Snyggen från början, han fick det som soldatnamn när han mönstrade.

- Varför det sedan blev Styggen kanske ligger i att han sägs ha varit trollkunnig och många kanske var lite rädda för honom, berättade Nils Eriksson.

Många skrönor och myter lever än i dag kvar bland ortens befolkning.

Bland annat sägs Styggen ha lagt en förbannelse över platsen där stugan står så att inget ska kunna växa i närheten av huset.

- En annan förbannelse som Styggen sägs ha lagt är att inget får tas från huset. Inne i stugan finns en järngryta som någon lagt dit.

- Det finns även en lapp i den där det står: "Jag tog den här kitteln för 50 år sedan från Styggenstugan. Sedan dess har mitt liv varit ett helvete. Jag hoppas att när jag nu lämnat tillbaka den kommer mitt liv att bli bra igen", berättade Nils Eriksson dramatiskt.

Om skrönorna är sanna vet ingen men uppenbarligen tar besökarna dem på allvar för pengar som lagts i grytan stjäls inte utan får ligga kvar.

Underhållningen fortsatte sedan under kvällen i form av visor framförda av Stefan och Ulf Bäck, mer kända som Gruv 2:an. De framförde folkliga toner skrivna av bland annat Nils Parling, Dan Andersson och Cornelius Wreijswik. Under en "knottpaus" kunde de 40-talet besökarna söka skydd från insekterna i röken från elden där det kokades kaffe.

I den varma kvällen vände sedan cyklisterna hemåt efter en lång och innehållsrik Finnmarksdag.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons