Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktigebasen överklagar avslag på egensotning

Annons

Vid nämndens senaste sammanträde fanns sex ansökningar om att själv få utföra sotningen på sitt hus. Samtliga fick nobben.

Och alla sex avslogs med samma motivering: "Sökanden har inte kunnat styrka att han har den kompetens som krävs för att själv få utföra sotningen på den egna fastigheten".

Bengt Norrlén avfärdar avslaget med en fnysning. Han hänvisade i sin ansökan till att han dels är utbildad brandförman, dels arbetet som brandman i Söderbärke under åren 1975-1988.

- Dessutom sotar jag ju vedpannan en gång i veckan, det enda sotaren gör när han kommer är att släppa ned kulan i skorstenspipan.

Därmed också sagt att Bengt Norrlén tycker sig vara kapabel att ta hand om sotningen.

Att sedan miljö- och byggnämnden i dagsläget kräver att vederbörande ska uppvisa ett kursintyg från någon av de kurser som bland annat anordnats i Leksand gör inget intryck på honom.

- Jag har tittat på kursplanen, och jag måste säga att inte behöver jag åka till Leksand för att lära mig elda med torr ved.

- Inte heller behöver jag lära mig att inte snålelda och riskera soteld.

Kort sagt, Bengt Norrlén anser att det är slöseri såväl pengar som tid att åka på en kurs som inte erbjuder honom annat än en papperslapp.

Han inväntar nu nämndens skriftliga beslut på posten. Med beslutet i sin hand är också den första formaliteten avklarad.

Och som sagt, Bengt Norrlén kommer att överklaga - omgående. Han ser det som en självklarhet.

Inte minst för att nämnden själv inte besitter den kompetens som krävs för att avslå hans ansökan.

Bengt Norrlén tillägger att skälet till att han vill bli en egensotare är att han helt enkelt vill sköta sin egen fastighet.

- Reglerna säger också att det ska ske en brandsyn med visst intervall. Och skulle det visa sig att jag inte sköter mig så får man väl dra in dispensen.

- Värre än så är det inte.

Nämnas kan att sedan Räddningstjänstlagen vid årsskiftet ersattes med Lagen om skydd mot olyckor, som medger kommunen att låta enskilda fastighetsägare ansvara för sotningen, har miljö- och byggförvaltningen beviljat fyra dispenser.

De aktuella egensotarna har samtliga genomgått den kurs som anordnats av Leksands kommun.

- Dispenserna kommer att skrivas ut vilken dag som helst, säger Britt-Marie Östman, assistent på miljö- och byggkontoret.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons