Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige tar ställning om ansvarsfrihet

Annons

Måndagen den 21 juni ska kommunfullmäktige ta ställning till revisorernas förslag om att inte ge socialnämnden ansvarsfrihet.

Socialnämnden kommenterar revisorkritiken med att det är svårt för fritidspolitiker att analysera och göra djupare kontroller av de ekonomiska uppgifter som lämnas.

Socialnämnden har som FK tidigare berättat fått svidande kritik för oförmågan att hålla budgeten.

Ledamöterna i socialnämnden, Åsa Engman, Birger Wanke, Bertil Wanke, Monica Eriksson, Wahan Harutun, Ingrid Nilsson, Ulla Wäfors, Inga Persson, Bertil Andersson och Ulla Bertils skriver att de inte vill avsäga sig sitt ekonomiska ansvar.

De påpekar dock att ansvaret för ekonomin ligger hos platscheferna.

Dessa har presenterat alltför optimistiska rapporter och socialnämnden trodde på dessa.

- Vi skulle naturligtvis ha varit mer restriktiva och ifrågasatt rapporterna, men det är tyvärr svårt för en fritidspolitiker att analysera siffrorna, förklarar den före detta nämndens ledamöter.

De framhåller att socialnämnden följt lagar och förordningar.

Platscheferna har fått order om att budgetramarna ska hållas.

- Vi har infört vikarie- och investeringsstopp, inte tillsatt vakanta tjänster, minskat antalet platser inom det särskilda boendet och avslutat institurionsplaceringar och istället satsat på förebyggande arbete på hemmaplan.

Sjuksköterskeorganisationen har dessutom gjorts mer effektiv genom en omorganisation, framhåller nämndens ledamöter för att visa att de trots kritiken ändå försökt göra en del för att komma till rätta med den svaga ekonomin.

Nämnden konstaterar att en lång till med effektiviseringar och sparbeting lett till urholkning av verksamheten och stagnation i nytänkandet.

Revisorerna vill inte ge nämnden ansvarsfrihet och det skulle förvåna mycket om kommunfullmäktige gick emot sina revisorer.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons