Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige sa ja till Moraparkens stugby

Annons

- Jag är inte överens med mitt parti, sa Hielle och förklarade att han i kommunstyrelsen måste företräda partiets åsikt.

- Här i kommunfullmäktige är jag representant för Moraborna och kan uttrycka min egna åsikt.

Hielle gick alltså med på att Moraparken AB får utökad kommunal borgen från 15 till 25 miljoner kronor samt att parken får fem miljoner kronor genom en nyemission. Det är ju kommunen som äger Moraparken AB.

Stugbyn ska bestå av 12 parhus med 24 lägenheter för självhushållning. Moraparken AB ska låna nio miljoner kronor av Kommuninvest. Dessutom finns förhoppningar om tre miljoner kronor i bidrag från Länsstyrelsen och så tillförs bolaget fem miljoner kronor från kommunen genom ny-emissionen. Moraparken räknar med att stugbyn ska ge ett nettoöverskott på minst 450 000 kronor om året.

För att få kommunens stöd måste Moraparken förbinda sig att inte ställa krav på ersättning från kommunen om området med stugbyn blir översvämmat.

Centerpartisten Tomas Lind, som är ordförande i Moraparken AB, påtalade att den värsta översvämningen i Mora i modern tid inträffade 1985. Då var vattennivån 2,3 meter lägre än den nivå som stugbyn ska byggas på.

Moderaten Gunnel Söderberg hävdade nu som tidigare i kommunstyrelsen att kommunen ska inte ska driva verksamhet som konkurrerar med privata näringsidkare.

Kommunalrådet Lars Matsson Frost (c) bäddade för beslutet om stugbyn redan i sitt inledningsanförande då han talade om turismens betydelse för Mora.

- Stugbyn är en satsning i rätt riktning, vi måste vara modiga och våga investera i det som ger framtidsförutsättningar.

Socialdemokraten Gösta Frost tycker att det är bra att kommunen hjälper till med infrastrukturen i Mora på det här sättet.

Kommunfullmäktige sade alltså ja till stugbyn vid Moraparken. Moderaterna Gunnel Söderberberg och Christiane Djäken reserverade sig mot beslutet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons