Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige kartlägger prostitutionen i Ludvika

Annons

Den nya kriminaliteten har gett upphov till två motioner som behandlades i går kväll. Kjell Stenberg (s) fick gehör för att kommunen låter högstadie och gymnasieskolans elever att detta i arbetet mot drogerna.

Ett resultat av motionen är att det blir en tävling bland eleverna om en antidrogkampanj i kommunens brottsförebyggande råd.

Gymnasieläraren Mauritz Bropetters (c) berättade under debatten att drogproblematiken nu är lika problematisk som den var på 1970-talet.

G Johansson sa när hans motion behandlades, att prostitutionen följer med annan kriminalitet, som den som finns runt drogerna:

- Vi måste förhindra att få en maffiamentalitet in på knutarna, sa Johansson och kommunen ska nu försöka få med sig polisen i att kartlägga prostitutionen i Ludvika.

Johansson framhöll att kommunen redan vet mycket via det sociala arbetet och att det går att bli mycket mer effektiv om polisen kan engageras.

Förre polisen Folke Thelin (s) var glad över motionen:

- En bra motion. Tack vare kommunfullmäktige och kommunens tjänstemän så kanske vi klarar av att väcka polisen. Polisen kanske pysslar med fel saker i dag, sa Thelin och påpekade att Ludvika inte ligger så långt från Borlänge som har sin prostitutionsskandal tillsammans med unga flickor från Bollnäs.

Britt Marinder (s) som är engagerad rektor i mycket som rör avarter på ungdomskulturen passade på att uppmana föräldrar att hålla koll på flickor som i ungdomligt oförstånd presenterar sig med bild på internet och det finns det flera flickor på högstadierna i kommunen som gjort.

Marinder är rädd att det kan leda till kontakt med så kallad eskortverksamhet och prostitution.

Det märktes på flera politiker att de hört rykten om att det förekommer prostitution i stan.

Folkpartiet fick stöd till en motion om att använda gratis datorprogram inom kommunen och den borgerliga gruppen fick gehör för att samordna verksamheterna Dalarnas Kommunförbund och Region Dalarna.

Kjell Stenberg (s) tyckte det var skräp att det skulle ta åtta år och elva månader att avskriva Lars Söderlund (s) motion om att Östra skolan i Grängesberg får medel att bygga ett ekohus som var överspelad samma år som den skrevs 1995.

Mauritz Bropetters hakade på för nu är hans motion från 1996 den äldsta.

- Jag har tröttnat. Det här är ett brott mot de demokratiska principerna. Motioner ska behandlas i rimlig tid, tjänstemännen får inte skylla ifrån sig längre. En väntetid på fem år när man vill göra något bra för sin kommun är oerhört frustrerande, dundrade Bropetters som lugnade sig när han fick klart för sig att kommunalrådet Roger Stål är inne på samma linje att skärpa reglerna.

Hans Gleimar (m) debatterade skolidrott och behöriga lärare med nämndordföranden Ulla Britt Mikaelsson (s). Mikaelsson redovisade att 2001 var 79 procent av lärarkåren behörig och nu 92 procent och det arbete som pågår för att få ännu fler.

Mikalesson försvarade det indragna stödet till skolidrotten med att nämnden känt sig tvingad till panikbesparing men hon höll med om vikten av skolidrott.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons