Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullkomligt stöd för Lars Ohlys politiska hållning

Annons

Själv stöder jag fullkomligt Lars Ohlys politiska hållning. Vid en av de senaste kongresserna, föreslog en liten grupp att Lenin skulle tas bort från partiets program. Det skulle också innebära ett förändrat arbetssätt. Leninismen utgår från att skapa en organisation som utgår från små celler som utgör partiets motor.

Vid den senaste kongressen föreslog åter igen denna lilla grupp att partiet skulle göra sig av med marxismen som partiet omfamnar, det vill säga åsidosätta den marxistiska ideologin. Det skulle innebära att vi som parti skulle bygga ett fritt demokratiskt samhälle och samtidigt slänga socialismen på soptippen.

Då dyker en oundviklig fråga upp. Vilken politisk linje vill den här lilla gruppen välja? Med all säkerhet skulle den välja "den tredje vägen - politik", eller mera till högern.

Det är otroligt hur mycket det sägs och skrivs i pressen om antikommunismen. Samtidigt tänker jag att allt detta inte är en slump. Målet för denna kampanj är både att förvränga historien och att avleda folkets intresse från de stora problem som den kapitalistiska krisen skapat.

Sedan det "Kommunistiska manifestet" från 1848 har kapitalägarna deklarerat krig mot de kommunistiska idéerna. De har använt alla former för att smutsa ned den. Kampen mellan kapitalismen och kommunismen är helt självklar eftersom de har diametralt motsatta åsikter vilket gör dem till fiender.

Det mest paradoxala är när dem som en gång var marxister och som i dag nekar detta, allierar sig med kapitalet. Jag accepterar antikommunismen som kommer från kapitalägarna, men det går inte att acceptera den antikommunism som kommer från dem som måste sälja sin arbetskraft för att kunna leva.

De före detta marxisterna kommer aldrig att uppnå någonting för de har olika intressen och mål. Några vill göra karriär, tjäna pengar eller få status och beklagar att de använde sina bästa år med att försöka krossa kapitalismen.

Andra tycker att marxismen är en av de få utopier som har gjort så att mänskligheten tappat riktningen. Alla de här före detta marxisterna går i dag genom livet med det enda som de kvar inom sig, skammen av vad de var och sorgen över att inte heller vara det som de en gång inte ville vara!

Jag fortsätter att vara marxist. Jag tror på den universella gravitationslagen och fortsätter att vara övertygad om att Karl Marx och Friedrich Engels enorma arbete för att förbättra samhället och att deras teori som de kallade "den vetenskapliga socialismen" har varit och är ett av de mest formidabla verktyg som finns för att bygga ett samhälle som inte är baserat på orättvisor och våld.

Jag fortsätter att tro att metoden som de utvecklade är det bästa instrumentet för att tolka verkligheten och att den måste förbättras, utvecklas och fulländas.

Dagligen hör vi, som en del av den antikommunistiska kampanjen, att "historien har slutar" och att marxismen och socialismen tillhör det förflutna. Men den socialism som betyder ett rättvist samhälle utan klasser, samspel med naturen och frihet är ingenting som tillhör det förflutna. Socialismen fortsätter att vara en framtidsangelägenhet, fortsätter att vara ett av de vackraste uppdrag som mänskligheten har framför sig.

MIGUEL PEREZ

Miguel Perez är ledamot av vänsterpartiets distriktsstyrelse i Dalarna.

Han är metallare och bor i Ludvika.

PETER OHLSSON/ARKIV

Mer läsning

Annons