Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle hos Filmarkivet

Annons

Inslaget i nyhetsprogrammet i början av maj fick till följd att det blev näst intill kaos hos Svenska Filminstitutet - speakern i nyhetsinslaget hade uppmanat tittarna att höra av sig dit om de ville överlämna sina filmer för förvaring - och även på arkivet i Grängesberg.

- Själv vistades jag nere i Stockholm och hade vidarekoppling på min telefon.

- När jag slog på mobiltelefonen var röstbrevlådan totalt fullmatad och när jag kopplade upp mig talade jag i telefonen oavbrutet mellan Stockholm och Dalarna.

- På Filmhuset i Stockholm fick man helt enkelt lägga annat arbete åt sidan för att bara svara i telefonen i ärenden rörande verksamheten i Grängesberg.

- Här hade vi fyra man som bara svarade i telefonen i samma ärende.

- Vi hade kontakt med Rapport redan i juni i fjol och med jämna mellanrum har de hört av sig och velat presentera vår verksamhet, men jag har inte bedömt det som att vi hade kommit i gång med verksamheten, att vi helt enkelt inte haft så mycket att visa upp. När vi nu hade det så uteblev inte effekten, säger han.

Fortfarande, tre veckor efter Rapportinslaget, har man dagliga telefonsamtal från folk som har filmer för förvaring. Det är alla sorters filmer som lämnas in här.

Redan innan tv kom till Grängesberg hade arkivet cirka 5 000-6 000 filmer liggande. Nu väller de nygamla filmerna in.

Arkivet ligger just nu uppskattningsvis ett år efter när det gäller att ta till vara den enorma bildskatten.

- Mycket är arvegods och sådant som legat bortglömt i lådor utan notering om varken inspelningsplats, tidpunkt eller personer på bilderna. Det är viktigt att man får tag på filmerna och, i bästa fall, får fram noteringar om dessa.

- Jobbar man med det här går man en ständig match mot klockan. Folk som borde kunna identifiera folk och platser blir gamla, glömska eller avlider, noterar han.

- Fram till nu har vi haft precis så mycket jobb som vi hunnit med, men efter tv-inslaget har vi insett att vi måste bygga ut personalstyrkan för att situationen inte ska blir fullständigt ohållbar.

- Vi behöver ytterligare en person som kan jobba med skanning. Utbyggnaden är en ekonomisk fråga, men nog skulle verksamheten behöva ett dussin tjänster.

Arkivet har statens uppdrag att helt enkelt rädda den svenska smalfilmen och den stora kulturhistoriska skatt som den innehåller, säger Tommy Hildman.

Till uppdraget hör katalogiseringen av det influtna materialet. Alla kända uppgifter kring filmerna läggs in på en sökbar databas, vilket givetvis blir en guldgruva för framtida forskning.

- Det här ett kolossalt roligt arbete. Inte minst för att det är unikt för hela Sverige. Vi är dom enda som har en sån här verksamhet och här har vi verkligen en chans att skapa god reklam för Grängesberg, vilket verkligen är roligt, säger Tommy Hildman.

Tommy från Ludvika säger det inte rakt ut, men man har en bestämd känsla av att han anser sig ha världens mest spännande jobb högst upp i gamla gruvkontoret.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons