Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full lokförare greps

Annons

Det här är det tredje fallet de senaste åren då lokförare kört tåg berusade. I april för två år sedan kördes gasoltåget som spårare ur på Borlänge station av en 46-åring som hade 1,58 promille alkohol i blodet. Hösten samma år larmades polisen till stationen i Falun där lföraren i ett persontåg raglade ut ur loket. Han hade en alkoholkoncentration på 2,83 promille i blodet. Även han dömdes till fängelse.

I det nu aktuella fallet i Ludvika kunde polisen med hjälp av ett utandningsprov konstatera att lokföraren hade 0,23 alkohol i utandningsluften vilket motsvarar 0,44 promille i blodet.

En promillehalt som överstiger gränsen för rattfylleri.

- Jag kan bekräfta att en lokförare på ett av våra Reginatåget är misstänkt för rattfylleri, säger Mikael Prenler, vd för Tåg i Bergslagen.

- Föraren var inhyrd från SJ och detta är första gången som Tåg i Bergslagen drabbats av något liknande. Jag kan bara beklaga det inträffade, säger Prenler.

- Man förutsätter självklart att en lokförare ska vara nykter.

Tåget var på väg från Hallsberg till Falun och den för rattfylleri misstänkte lokföraren togs omedelbart ur tjänst. En reservförare sattes in och händelsen förorskade endast en kortare försening.

Mannen, i 50-års åldern var stationerad och hemmahörande i Örebro.

Vid SJ:s division i Svealand i Västerås kommenterar pressansvarige Mia Törn det inträffade:

- Ännu så länge vet vi inte mycket mer om saken än att en av våra förare är misstänkt för rattfylleri.

- Vi hade egen personal på plats som tog hand om mannen efter polisingripandet. Innan vi nu går vidare måste vi prata med honom och se vad som kan ligga bakom det hela.

- När tråkiga saker som detta inträffar så har vi naturligtvis ett rehabiliteringsprogram för de som drabbas, förklarar Mia Törn.

När mannen omhändertogs av polisen så skedde detta utan någon som helst dramatik. Han uppgav i förhör att han endast druckit ett par folköl.

Polisen i Ludvika fortsätter utredningen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons