Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full koll på sortering

Annons

Det är dock inte så ofta som Bengt eller Jan behöver rycka in, de flesta har koll på i vilken container som skräpet ska kastas.

- I stort sett går det bra, det är bara någon ibland som kastar fel, men då är vi där och talar om hur det ska vara, berättar Bengt Olsson.

- Folk har lärt sig med tiden, säger Jan Persson.

På sistone har det dock dykt upp skräphögar i naturen på flera håll i kommunen, där folk har dumpat sådant de tröttnat på.

Tidningen har bland annat berättat om ett fall på Brunnsjöberget som polisanmälts.

- Det är konstigt, men folk är väl bekväma, säger Jan Persson.

-Vi har bra öppettider här, öppet varje dag utom söndag, det borde ju räcka för att folk ska kunna komma hit med grejerna i stället, menar Bengt Olsson.

Måndagar är oftast den dag som flest besöker tippen, vilket personalen tror beror på att många rensar ut i hemmen under helgen.

- Ibland kan det vara upp mot 20 bilar här på planen samtidigt, men det är lite lugnare på vintern, berättar de.

- En tisdag hade vi totalt 350 bilar här, så dagarna går fort när det är mycket att göra, säger Bengt Olsson.

Torsten Samuelsson är en erfaren soptippsbesökare. Han arbetar som vaktmästare på Martin Koch-gymnasiet och åker till Hamre en gång i veckan.

- Jag slänger bland annat förpackningar och gamla möbler, berättar han.

Den här gången har han även med sig några banderoller som använts vid en manifestation.

- Det här stället är jättebra och har bra personal. Det kostar ju inget heller, så vi ska vara rädda om stationen, säger Torsten Samuelsson.

Han är rädd att allt fler ska börja slänga sitt skräp i naturen.

- Jag tycker att det var renare förr, nu börjar Sverige likna Tyskland eller andra länder som är skräpiga. Man blir alltid så förvånad när man åker utomlands och det är så lortigt, säger Torsten Samuelsson.

Tommy Ehrin arbetar på en byggfirma och kommer till återvinningsstationen varje dag.

- Vi river och bygger om och det blir mycket att slänga, säger han och kastar plåt och isolering i respektive container.

Tommy Ehrin är mycket nöjd med personalen som han anser är till stor hjälp när frågor uppstår.

Mer beröm får Jan Persson och Bengt Olsson av Leo Suvanto som kommer till stationen med en släpvagn fylld med bland annat bildäck och möbler.

- De är väldigt tillmötesgående när man kommer hit, och själv har man blivit bättre och bättre på att veta var man ska slänga grejerna. Det är väldigt bra ur miljösynpunkt att det här stället finns, säger Leo Suvanto.

Prylarna och skräpet som lämnas på Hamre återvinningsstation fraktas senare vidare till flera olika ställen i landet.

Det brännbara skickas varje dag till Avesta värmeverk, wellpapperet går till Borlänge en gång i veckan, ej brännbart som betong, klinkers och kakel tas om hand på Karlslunds deponeringsanläggning i Avesta, elektronik skickas till Västerås, och träflis går till Gävle energi, bara för att nämna några platser.

Varför tar inte Hedemora energi hand om träfliset?

- Ja man tycker ju att de borde göra det eftersom det är så nära dit. Men fliset har för mycket färg och i Gävle kan de rena träet, vilket Hedemora energi inte klarar, berättar Bengt Olsson.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons