Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart mot nya mål

Annons

Kulturpalatsets ledningsgrupp kan summera ytterligare en framgångsrik termin med uppåt 150 aktiva barn och ungdomar med en stor musikal som den verkliga höjdpunkten. Nu rustas för stor fest i augusti då Kulturpalatset firar sina första tio år på platsen.

- Vi känner så mycket för det här huset, säger 21-åriga Kristin Emilsson som stannade kvar i Rättvik under gymnasietiden bara på grund av Kulturpalatset.

- Jag har lärt mig så enormt mycket här som man varken kan lära sig i skolan eller av sina föräldrar, fortsätter hon.

Kristin är en av "veteranerna" i styrelsen som tillsammans tar ett stort ansvar för verksamheten. Allt utom gräsklippningen sköts av ungdomarna själva och idéer till olika projekt och kurser växer naturligt fram i gemenskapen.

- Tanken är att alla ska kunna gå hit när som helst, inte bara när vi har kurser, säger Linda Eriksson.

Inför hösten finns planer på att ordna ännu en clown- och cirkusskola, en breakdancekurs, kanske en mediaverkstad och mycket mer.

- Vi är öppna för idéer och det är välkommet med egna initiativ, till exempel att leda en kurs i något man är bra på, säger Kristin.

Men samtidigt brottas ungdomarna med ovissheten kring områdets framtid. Hemlighetsmakeriet från kommunledningen är ibland riktigt påfrestande.

- Vi vet ingenting om framtiden annat än att vi ska få besked i god tid. Trots kommunens löften så är vi rädda för att en viktig del försvinner, att vi ska förlora själva "Persborgskänslan", säger tjejerna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons