Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i växthuset

Annons

Tankarna på en egen odling i större skala föddes redan i januari 2001. Björn hade då arbetat åt Skanska i sex år och var rejält trött på att åka hemifrån redan på söndagskvällarna.

- Vi hittade en annons om en tomatodling på Gotland som skulle säljas, berättar Björn och Lotta.

Att några av deras bästa vänner finns på Gotland gjorde naturligtvis det hela ännu intressantare. Inför avresan ville Björn och Lotta ändå ha lite goda råd och rön kring storskaliga odlingar så de åkte till Gunnar Larsson i Sandbäcken som i hela sitt liv arbetat med odlingar i växthus.

- Ni kan få köpa det här i stället, var Gunnars råd till Björn och Lotta.

Tomatodlingen på Gotland visade sig inte vara som de tänkt sig.

- Det var både för stort och för industriellt och jag tycker att tomatplantor som odlas i stenull känns ungefär lika naturligt som människor med droppställning, säger Björn.

I stället började de att fundera på erbjudandet om växthusen i Sandbäcken som nu var till försäljning via en mäklare, och i oktober 2001 var affären klar. Tre växthus på sammanlagt 1 100 kvadratmeter och 600 kvadratmeter biytor ingick i köpet.

- Sedan dess har vi ägnat all fritid åt att rusta anläggningen men nu känns det som att vi börjar få ordning på det mesta, säger Björn som haft de förra ägarna, Gunnar och Viola, till god hjälp.

- Utan dem vet jag inte hur det skulle ha gått, säger Björn.

Ett växthus är fyllt av 870 tomatplantor som förhoppningsvis ska ge uppemot 12,5 ton tomater under sommar- och höstmånaderna.

- Vi kommer att sälja allt över disk här vid odlingen, säger Lotta.

Det andra större växthuset är fyllt av ampelväxter som lohbelia, verbena, surfinia och både vanliga- och hängpelargoner och så småningom ska både egenodlade meloner, gurka och de vanligaste kryddväxterna finnas till försäljning.

- Vi har haft en del provodlingar under renoveringstiden men det är först nu som vi har "fulla hus", säger Björn.

Någon gång under maj månad räknar de med att de egenodlade tomaterna och att ampelväxterna har mognat och växt sig tillräckligt stora för att försäljningen ska komma i gång på allvar.

- Det är ändå full fart här redan nu och vi har mer än 120 olika sorters perenner, träd och buskar som står här och bara väntar på att få komma ned i jorden, säger Björn och Lotta.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons