Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i och vid Fänforsen

Annons

Barkbåtstävlingen var en av många roliga programpunkter när Friluftsfrämjandet, i samarbete med Björbo och Dala-Floda intresseföreningar, på söndagen arrangerade en stor friluftsdag vid och delvis även i Fänforsen.

Den inledande yxkastningstävlingen genomfördes dock på land och vanns av Peter Persson, Dala-Floda, före Bo-Lennart Olsson, Björbo, och Christer Swallinger, Mockfjärd.

Men hade de valt att kasta yxan i sjön (läs forsen) hade den säkerligen plockats upp av någon av Floda Forsfarares paddlare. De svängde och snurrade sina farkoster i de allra vildaste strömvirvlarna.

De uppskattningsvis 400 personerna hade också möjlighet att själva paddla kajak, träffa tomtar, troll och Skogsmulle, studera en ny cykelkarta, få information om Prästbuo, testa flugfiske och mycket, mycket annat.

En tipspromenad med natur- frågor vanns av Ingrid Flygare, Krylbo, före Björboborna Gerd Enmalm, Gunnar Enmalm, Ulla Sandin och Yvonne Dölhed-Mats. Ingrid bevisade att hon inte är något blåbär när det handlar om lingon. Utslagsfrågan handlade nämligen om hur många lingon som fanns i en burk. Rätt svar var 414 och Ingrid gissade på 412!

Barkbåtstävlingen för båtbyggare upp till tolv år hade samlat 40 deltagare och till mest fantasifulla båt utsågs ett bygge av Felicia Ekroot. Tvåa och trea kom båtar byggda av Joel Jonsson och Lisa Hindén.

Snabbast utför kanalen var en båt dekorerad med mossa och med två lingon som lanternor. Konstruktör är Mirell Ekroot, som är "ungefär tio år", vilket i just hennes fall är lika med nio år och tio och en halv månad.

Hennes båt kantrade omgående och för att slippa ligga länge i det kyliga vattnet beordrade hennes skeppare - en tallkotte - full fart framåt, vilket gjorde att den segrade närmast före båtar byggda av Jonas Olsson, Viktor Lekaregård-Pettersson, Joel Berg, Oskar Holm, Emil Gruhs, Ida Holm, Ida Hellgren, Sara Olsson och Felicia Ekroot.

Om ofrivilliga och kyliga bad berättade också flottaren Arne Hedkvist. Intervjuad av Christer Gruhs talade han om flottning i bäckar och älvar, om hala stenar, besvärliga brötar och iskallt vatten.

Arne beskrev flottning som ett farofyllt arbete till låg ersättning och med dåliga villkor.

- Men många speciella och färgstarka människor med gott humör gjorde att jobbet ändå var roligt, förklarade Arne, som slutade som flottare 1962.

Intervjuad blev också Nils Carlsson, Ulriksberg. Skogskarlen, jägaren, fiskaren och författaren berättade att han blivit kvar i Säfsen för att "det är bra och rejält folk i skogen". Han berättade om finnmarksbor, fisketurer och jakter. Dessutom slog han fast att jakten och fisket är viktiga för finnmarkens framtid.

- Hade jag varit ung i dag hade jag nog ändå gjort ett försök att bo och försörja mig i Säfsen, sade han.

Friluftsdagen avslutades med Björbo IF:s årliga ankrace. Bropriset vanns av Björbobon Agne Henrikssons anka. Förstapriset, en resecheck på 5 000 kronor, vanns av en anka "tränad" av Oskar Holm, Björbo. Övriga priser gick till i tur och ordning Bengt-Olov Bergkvist, Dala-Floda, Berndt Händemark, Björbo, Bengt Jonsson, Björbo, Isgren-Wadlund, Mockfjärd, Maria Persson, Mockfjärd, Henrik Ring, Dala-Floda och Kjell Hummel, Nås.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons