Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full bussförare slog bilist

Annons

Länsstyrelsen har nu fått över polisrapporten från Norge om vad som hände då busschauffören körde rattfull där.

I den står att mannen tillsammans med en kollega var på väg hem från Italien där han kört svenska elitskidåkare. Färden gick via Danmark och över till Göteborg. Där tog kollegan in på hotell över natten medan mannen skulle sova i bussen.

Men i stället fortsatte han ensam med bussen in i Norge.

Första larmrapporten till den norska polisen kom från en bilist som busschauffören retat sig på. Han fick honom att stanna och gå ur bilen. Busschauffören var mycket aggressiv och slog bilisten i ansiktet och sparkade honom på benen.

Sedan fortsatte den vingliga färden mot Dalarna. Fler och fler bilister ringde polisen om mannens våldsamma färd.

När polisen äntligen fick stopp på den fann de en sluddrande chaufför med tomma spritflaskor bredvid sig i sätet. De blodprov som senare togs visade på att mannen hade 2,25 promille i blodet.

Polisrapporten och den höga promillehalten gör att länsstyrelsen inte anser sig behöva vänta med att utreda om att dra in mannens körkort tills han får en fällande dom i Norge.

- Någonting kommer vi att göra åt det här redan nu, säger Daniel Bergh på länsstyrelsen.

Troligen kommer länsstyrelsen att åter be förtroendeläkaren att titta på om mannens beteende tyder på att han har stora alkoholproblem.

- Men 2,25 promille är högt. Den nivån kommer man inte upp i hur som helst om man inte dricker en hel del, säger Daniel Bergh.

Ett annat skäl för att åter dra in körkortet är om mannen begått allvarliga trafikbrott förutom fyllekörningen. Han var i lördags med sin buss inblandad i en trafikolycka utanför Sandviken. Där körde han in i vingen på en framförvarande plogbil varvid bussen kastades av vägen.

Utredningen kring den olyckan är länsstyrelsen mycket intresserad av att få ta del av.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons